Folkhälsoskäl och ekonomi talar för att badhusen i Luleå ska fortsätta att drivas i kommunal regi. Trots det vill både socialdemokraterna och de borgerliga att det nya badhuset på Hertsön ska byggas, ägas och drivas i privat regi med kommunen som kontrakterad kund i 25–30 år. När huset sedan närmar sig samma ålder som det nuvarande rivningsfärdiga badhuset så ska kommunen förbinda sig att köpa tillbaka huset för en i förväg fastställd summa.
Idag är folkhälsan och medborgarintresset fokus för badhusen i Luleå. Skolsim är gratis för kommunala skolor och friskolor. Öppettiderna för allmänheten är frikostiga och det finns alltid möjlighet till motionssim. Vid en privatisering kommer timmar och öppettider att begränsas och få ett pris.
En OPS-lösning (Offentlig Privat Samverkan) innebär att kommunen inte behöver stå för investeringen utan betalar en fastställd årskostnad för hyra och drift till den privata entreprenören. Det innebär lägre kostnader initialt men högre kostnader under senare delen av kontraktstiden. Med dagens historiskt låga ränteläge och Luleå kommuns kreditvärdighet blir OPS med stor sannolikhet betydligt dyrare för kommunen sett under hela livscykeln.
Lägg till det att kommunen i förväg ska definiera sina behov 25-30 år framöver och betala ett fast pris för dessa. Och om behoven förändras, vilket de självklart kommer att göra, kommer kommunen få betala hutlösa pengar för allt som tillkommer utöver avtalet.
För entreprenören har då privat monopol och vill såklart tjäna pengar. Alla som jobbar med avtal på privat marknad vet ju att det är tilläggstjänster utöver det avtalade som man tjänar pengar på.
OPS ger minimal flexibilitet under kontraktstiden. Sedan tillkommer för kommunen de risker som är förknippade med att återköpa ett 30 år gammalt badhus.
Är kommunen missnöjd med entreprenören så är det mycket dyrt att säga upp kontraktet. Vad som händer om badhuset går i konkurs behöver regleras i förväg. Slutligen innebär OPS att kommunen måste borga för det privata bolagets investering.
Vänsterpartiet anser att både folkhälsan och kommunens långsiktiga ekonomi mår bättre av att kommunen, precis som tidigare, bygger och driver ett nytt badhus på Hertsön i egen regi.