Centraliserad vård ger biverkningar

Norrbottens län2015-04-14 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårdens innehåll på våra mindre länsdelssjukhus inom NLL knyts nu alltmer samman till storsjukhuset i Sunderbyn varvid de små sjukhusens decentraliserade vård dräneras på livsavgörande kompetens och innehåll.

Nu pratar majoritetspolitikerna om bortrationaliseringar av hela sjukhus! För tillfället ser vi dock en viss fördröjning av det oundvikliga på grund av personalbrist, dålig ekonomi och krav på reducerad volym gällande utbyggnad av Sunderby sjukhus.

Vårdplatser på vårdavdelningarna försvinner i en allt raskare takt och ersätts med tillfälliga andningshål i form av akutvårdsplatser (AVP) på Kalix sjukhus.

Sekundärtransporter med ambulans mellan sjukhusen i Östra Norrbotten har på senare år ökat med hela 58 procent vilket beror helt på centraliseringen av länets sjukvård.

Hälsocentralernas otillgänglighet med otillräckliga tidsbokningar medför att lindrigare sjuka överbelastar våra akutmottagningar vilket förlänger omhändertagandet av de mest akut sjuka.

I Haparanda krävs en permanent läkarbemanning med tanke på kommande stora grupp av asylsökande (500 personer) .

Försök med kvällsöppna hälsocentraler för att utöka tillgängligheten är kanske en annan tänkbar lösning? De mindre länsdelssjukhusen bidrar med så mycket kvalificerad sjukvård att de är mer än berättigade att få leva kvar.