Bostadssituationen är alarmerande i Luleå, liksom i de flesta av Sveriges tillväxtorter. Enligt boverkets beräkningar råder det en nettobrist på 92 000-156 000 lägenheter och i Norrbotten uppger närmare hälften av kommunerna att det råder bostadsbrist. Bostadsutbudet matchar inte på långa vägar den ökande efterfrågan.
Kommunerna får bära ett allt tyngre ansvar när staten under ledning av den borgerliga regeringen skyfflar över ansvaret till kommunernas redan hårt ansträngda budgetar. Det är ohållbart när det som krävs är en nationell bostadspolitik som samspelar med kommunerna för att få bukt med problemen.
Sedan den moderatledda regeringen tog över makten 2006 har byggandet minskat med hela 74 procent. 65 olika utredningar har tillsats men utan märkbara resultat. Utredningar bygger som bekant inte bostäder. En dogmatisk syn på marknadens osynliga hand som en lösning på alla samhällets problem har dominerat bostadspolitiken allt för länge.
Marknaden har inte kunnat erbjuda de lösningar som borgerligheten utlovat och resurserna är ojämnt fördelade över landets kommuner.
Det har skapat en situation där orter med stora behov inte har det som krävs för att bygga bort bostadsbristen och några som drabbas särskilt är unga. Drygt hälften av landets kommuner har brist på bostäder som unga efterfrågar.
Boendet kostar dessutom alltmer. Unga får lägga nästan en tredjedel av sin disponibla inkomst på boende. Mer än en tredjedel av unga i åldersgruppen 20-25 år har inte flyttat hemifrån.
Opinionen för att förändra bostadspolitiken saknas inte. Enligt den opinionsundersökning som SSU gjort hösten 2013 med hjälp av Novus anser hälften övre Norrlands 18-23 åringar att bygga fler bostäder för unga och studenter är det viktigaste nästa regering bör prioritera efter valen 2014.
Enligt grundlagen ska det allmänna trygga medborgarnas rätt till bostad. Bostadspolitiken hänger dessutom ihop med både arbete, utbildning och välfärd.
Bostadsbristen är ett problem för tillväxten och sysselsättningen i Luleå. Rörligheten på arbetsmarknaden minskar och möjligheten att studera blir sämre när bostadsförsörjningen inte fungerar.
Företag i Norrbotten kan inte anställa rätt arbetskraft och genomströmningen på våra universitet och högskolor försämras. Luleå studentkårs förkunnande att ”…det är den svåraste situationen på många år.” är mycket nedslående.
Den borgerliga verktygslådan i kampen mot bostadsbristen har för länge sedan visat sig verkningslös. Unga vill se en nationell och kommunal bostadspolitik i samklang vars mål är att investera i bostadsbyggande. Inte en borgerlig politik som går ut på att utreda bostadsbristen in absurdum.
Här har Socialdemokraterna en gyllene chans att lösa bostadsbristen och på samma gång vinna de unga väljarna. Det gör vi genom att i valrörelsen lyfta bostadspolitiken och visa på konkreta lösningar för en av våra viktigaste samhällsutmaningar.