För några dagar sedan hade NSD på ledarsidan en artikel om att (S) bör rensa i sina led, eller åtminstone se över sammansättningen av de förtroendevalda. Eller allra helst att det sker en förnyelse i de höga skikten.
Jag håller fullständigt med ledarskribenten.
Beträffande NSD:s artikel den 27 september ska en analysgrup tillsättas i eftertankens kranka blekhet när valet inte gick som på räls.
Denna eftertanke borde man ha haft för länge sedan. En liten påminnelse om hur partiet behandlade de socialdemokrater som ifrågasatte partiets agerande i sjukhusfrågan i Kiruna. Likaså hanterandet av Bengt Niska.
Han kan upplevas som mycket provokativ, men självklart ska en politiker vara provokativ och inte alla gånger jama med de beslutande.
Jag har alltid fått lära mig att desto mer synpunkter som förekommer innan ett beslut, blir oftast ett bra beslut. Men råkar det vara en ordförande som absolut måste få igenom sin linje, då uppstår ett undergrävande av de fattade politiska besluten.
Kanske att SAPs ledande företrädare inte i varit lyhörda över vad medlemmarna anser i frågorna. Man har kört över medlemmarna och kanske underförstått haft den åsikten att medlemmarna inte förstår sitt eget bästa.
Mitt enkla förslag är att byt ut ledningen successivt så att nya krafter kan komma med nya friska krafter. Jag ser att Sven Erik Bucht har tagits till nåder, för några år sedan upplevdes han som ett hot mot de etablerade i politiken på länsnivå.
Rådet till analysgruppen är att se till att de verkliga skälen belyses ordentligt och att de alltför maktfullkomliga helst rensas ut. Och att nya ledande i styrelsen för SAP-distriktet tillsätts. Under övergångsperioden bör kanske de gamla stötarna vara kvar och successivt bytas ut mot friska och nya impulser från de fräscha.
Gamla ärrade politiker bör bytas ut omgående så att man får förnyelse och ett slut på ryggkliandet eller inbördes beundran
Ungefär samma gäller i den kommunala politiken också.