Dags säga nej

Valfråga. Ska Norrbottten fortsätta att användas som övningsområde för Nato/EU-armén, frågar sig signaturen ”Nätverket Nato ut ur Norrbotten”.

Valfråga. Ska Norrbottten fortsätta att användas som övningsområde för Nato/EU-armén, frågar sig signaturen ”Nätverket Nato ut ur Norrbotten”.

Foto: VADIM GHIRDA

Norrbottens län2014-05-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De styrande i EU och Nato vill öka försvarssamarbetet. Natos generalsekreterare, Anders Fogh Rasmussen, har uppmanat EU-länderna att påskynda det militära samarbetet. Han talar om en utökad integration och en europeisk försvarsmarknad utan gränser.

I Lissabonfördraget framgår tydligt att EU:s militära politik måste vara förenlig med Natos. Samarbetet EU-Nato förstärks kontinuerligt så att det är svårt att skilja organisationerna åt.

Allt oftare framförs till och med att EU öppet ska gå med i Nato.

Inför folkomröstningen om EU-inträde 1994, så lovade ja-anhängarna inför väljarna att Sveriges alliansfrihet och försvarspolitik på inget sätt skulle förändras. Men nu är Sverige i praktiken medlem i Nato.

Svenska soldater övar mer och mer med Nato, svenska officerare finns permanent på plats i Nato-högkvarteret, svenska styrkor i världen står under Nato-befäl, svensk militär ingår i Natos så kallade snabbinsatsstyrka, Nato Response Force, som ska kunna sättas in var som helst i världen.

Det finns verkligen anledning att vara skeptisk inför de makthavande när det gäller framtiden i förhållandet Sverige-EU-Nato.

Vad säger partierna inför EU-valet den 25 maj?

4 Ska Sverige delta i militära aktioner under Nato-befäl?

4 Vad anser ert parti om en EU-armé där soldaterna ska kunna sättas in var som helst?

4 Är det rätt att Sverige, via EU, medfinansierar Nato?

4 Ska Norrbottten fortsätta att användas som övningsområde för Nato/EU-armén?

Det svenska folket har rätt att få veta hur framtidens viktigaste frågor ska utvecklas av de styrande partierna och oppositionen.