Dags tänka om

Norrbottens län2014-02-12 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag nu på nära håll får uppleva hur sjukvården fungerar i glesbygden i Norrbotten kan jag inte bli annat än mycket bekymrad. I mitt fall handlar det om möten med patienter som efter en onödigt lång resa i slutänden fått diagnosen cancer.

Deras berättelser beskriver en sjukvård i glesbygd som mår riktigt dåligt. De berättar om sjukvårdspersonal som arbetar under hård press och stress och med ständigt krympande resurser. Om en ständig och växande rädsla och ångest som skapas av att patienterna ständigt tvingas möta nya läkare.

Vid varje möte tvingas de dessutom ”börja om” i syfte att uppdatera läkaren om sin situation. Något de upplever som både förnedrande och respektlöst. Vid varje tillfälle har de fått höra olika teorier om vad deras sjukdom kan vara.

En av patienterna fick flertal gånger en vård som sjukvården hade slutat att ge för flera år sedan. Att sedan, flera månader senare, få veta att den smärta patienten upplevt under en mycket lång tid orsakats av cancer, måste ha varit enormt smärtsamt.

När patienten under sin sjukdomstid var tvungen att ta en akut kontakt med sin vårdcentral blev det åter möte med en ny läkare som också gav fel råd om lämplig vårdinsats, ”ta en Alvedon så blir det bra”.

Av en ren händelse kom patienten samma kväll i kontakt med cancervården vid Sunderby sjukhus och genast såg de till att patienten kom till sjukhuset i Piteå. Vad hade hänt om stafettläkaren fått som han/hon ville?

Vårdsituationen i glesbygd är i dag allvarligt eftersatt. Det är en konsekvens av politiska beslut på regeringsnivå, men det handlar även om länets landstingspolitiker.

4 Landstingspolitikerna har misslyckats med att skapa en jämlik och rättvis sjukvård i Norrbotten. I stället utarmas glesbygdens sjukvård och det är sjukvårdspersonal och patienter som tvingas betala ett mycket högt pris.

4 Antalet hyrläkare i Norrbotten ökar, tvärtemot det mål som landstingspolitikerna en gång satte upp. Det har försämrat vårdkvalitén betydligt och skapat otrygghet hos patienterna.

4 Patientservice får allt mindre resurser och direktiv som sätter cancerpatienternas liv i fara. Att en cancerpatient, som har lågt immunförsvar på grund av alla sina behandlingar, inte ska resa till och från länets cancersjukhus i reguljär buss- och/eller tågtrafik borde i dag, 2014, vara en självklarhet.

Trots detta tvingas patientservice av ”besparingsskäl” erbjuda cancerpatienter kollektivt resande och därmed utsätta dem för livsfara. Det är förnedrande när cancerpatienter och/eller deras anhöriga vid varje kontakt med patientservice måste ”kriga” för att få sina rättigheter tillgodosedda. ”Starkast vinner” verkar vara det som nu gäller för glesbygdsbor i Norrbotten.

Landstingspolitikerna i Norrbotten måste nu göra om och göra nytt. I Norrbotten måste det utvecklas en jämlik och rättvis sjukvård på alla nivåer, lokalt som regionalt.

4 Oavsett var vi bor i länet ska alla känna att vården finns nära oss.

4 Fast anställda läkare måste finnas på varje sjukvårdsmottagning i Norrbotten. En sjukvård med kvalité förutsätter kontinuitet. Att ha ett system som byter läkare lite då och då är inte seriöst gentemot patienterna. Vi måste år 2014 kunna begära mycket mer och mycket bättre lösningar när det gäller fast läkarbemanning.

4 En förebyggande kompetens måste finnas i hela länet, på alla sjukvårdsmottagningar. Att det finns kompetens som kan bidra till att förbygga till exempel cancer måste vara en självklarhet. Likaså kompetens att i tid kunna upptäcka/misstänka en allvarlig sjukdom, till exempel cancer.

4 En sjukvårdsorganisation för hela länet. Varje stor eller liten sjukvårdsmottagning i Norrbotten måste välmående personal kunna möta patienter på ett professionellt sätt. De måste kunna ge adekvat stöd, rådgivning och i akuta fall måste de på ett säkert sätt kunna bedöma deras behov av behandling. Om en cancerpatient har fått feber och på grund av besöker den lokala sjukvårdsmottagningen måste de ha kompetens att avgöra om det räcker med att ge patienten feberdämpande medicin, till exempel Alvedon, eller om patienten direkt ska ges transport till exempelvis Piteå sjukhus. Ett felaktigt beslut kan vara livshotande.

4 Säker patientservice för hela Norrbotten. Landstingets serviceorganisation som tar emot och vägleder patienter in i landstingsvården måste kunna ge en snabb, korrekt och säker service till alla patienter. Organisationen måste få resurser så att de kan ge ett servicebemötande åt var och en efter behov och sjukdom.

Nu räcker det inte längre med att ”politiken” säger ”vi vill…”. Orden måste även börja följas av en ansvarsdeklaration. Det innebär att landstingspolitikerna måsta börja tala om på vilket sätt de tänker ta ansvar för att genomföra den politik de marknadsför.

Skattebetalarna i hela Norrbotten har rätt att bli respekterade och i förväg få veta vilken sjukvård de ska få för sina skattepengar.