Förskolan har en egen läroplan, vilken vi som arbetar inom förskolan är stolt över och positiv till. Det måste dock finnas tid och utrymme för det som ska planeras, genomföras, utvärderas och reflekteras kring.
Inskolning av barn är viktig för att skapa trygghet för barn och föräldrar och den kräver mycket tid.
I förskolan ska barnen utvidga sin anknytning från föräldern till nya vuxna och det kräver nära samspel med en trygg vuxen, gott om tid samt kontinuitet i relationen.
Att kunna bedriva en kvalitativ verksamhet, ”se” alla barn och ge barnen en positiv och utvecklande vardag kräver en lämplig storlek på barngrupperna.
I skollagen står att ”barngruppen ska ha en lämplig sammansättning och storlek, och verksamheten ska utgå från varje barns behov”.
Den förändring som skett är att politiska beslut har medfört större barngrupper. Antalet barn som behöver plats i förskolan har ökat.
Även vistelsetiden för barnen har ökat, upp till 45–50 timmar i veckan, vilket i praktiken innebär att barnen vistas i stora barngrupper, i högt tempo, med mycket buller, under stor del av dagen.
I Boden har politikerna 2013 beslutat att elevpengen beräknas på 17 platser per avdelning, på helårsbasis.
För att förstå att 17 platser och 17 barn inte är samma sak måste man veta att föräldraledigas barn är ”halva” barn. Varje plats kan i praktiken vara två barn.
Konsekvensen blir att det, i värsta fall, kan vara 34 barn per avdelning med tre pedagoger. Antalet i grupperna ändrar sig under året; barn inskolas alla månader under året och en del som har sökt överflyttning byter förskola mitt i terminen.
De barn som börjar i förskoleklass säger upp sin plats under sommarmånaderna. Detta gör att alla avdelningar inte har 17 platser fyllda under årets alla 365 dagar, men det är inget som lärarna kan planera bort eller påverka som enskild förskola.
Eftersom elevpengen beräknas på helårsbasis blir konsekvensen i praktiken att förskolorna blir ”straffade” varje vårtermin med att bli tvingade att överinskriva barngrupperna för att uppnå 17 platser i genomsnitt under året.
Ni politiker är ansvariga för verkligheten i förskolan. Vi vill därför uppmana Bodens politiker att ta ett klokt beslut.
Ett beslut om att i förskolan har vi 17 barn per grupp. Att resurser inte beräknas på årsbasis längre.
Ett beslut om att leva upp till det som står i skollagen.
Att ge personalen en rimlig arbetsbelastning och en möjlighet att kunna ha en verksamhet som utgår från varje barns behov.
Allt för att uppnå så god kvalitet som möjligt, med nöjda vårdnadshavare, barn och lärare.