Det behövs ett grönt tänkande

Protest. Manilla, Filippinerna, 23/9; demonstranter som protesterar mot USA:s klimatpolitik tågar mot den amerikanska ambassaden inför FN:s klimatmöte i New York.

Protest. Manilla, Filippinerna, 23/9; demonstranter som protesterar mot USA:s klimatpolitik tågar mot den amerikanska ambassaden inför FN:s klimatmöte i New York.

Foto: Bullit Marquez

Norrbottens län2014-09-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FN kallade till ett nytt klimatmöte med buller och bång, men vad hände sedan?

Någon större kioskvältare verkade det inte ha varit. Fredrik Reinfeldt hade som vanligt en låg profil i miljö- och klimatfrågorna.

Väder och klimat hör ihop även om vädret händer här och nu. Klimat och klimatförändringar är väderförändringar som sker på lång sikt. Det som vi brukar kalla för extremt väder börjar bli mer och mer vanligt.

Frågan har väckts inom FN:s organ World Meteorological Organization (WMO) om det är läge för att se över reglerna för vad som skall kallas för extremt väder eller ej.

Vad vi gör och hur vi lever har stor betydelse för ett fortsatt liv på jorden och ett hållbart samhälle. Det behövs ett grönt tänkande för att vända utvecklingen till ett samhälle där konflikter undviks och där vi hushållar med naturtillgångarna.

I Ryska Artis är oljebolagens utsläpp en dold miljökatastrof där föroreningarna sprider sig långt utanför landets gränser. När oljan läcker ut förgiftas åkermark och skadar växtlighet och djurliv innan den rinner ut i floderna.

Människors traditionella livsstil hotas när de inte längre kan jaga, fiska eller bedriva jordbruk och då blir det omöjligt för dem att försörja sig själva.

Beräkningar som Greenpeace har gjort 2014 pekar på att olja motsvarande mer än 18 000 tankbilar rinner ut i Norra ishavets sårbara arktiska havsmiljö varje år.

Havet vid Arktis står i dag inför tre stora hot utöver en oljekatastrof: Det är klimatförändringar, havsförsurning och överfiske. Sjöfarten ökar genom nordostpassagen i takt med att sommarisen drar sig tillbaks.

Här finns växter och djur som är anpassade till det hårda klimatet och är beroende av Polarisen.

Arktis bör omedelbart bli ett maritimt reservat med förbud mot all industriell verksamhet som oljeexploatering och fiske.

Det behövs ett förbud för att ge ekosystemen i Arktis en chans att överleva de påfrestningar som klimatförändringarna för med sig.