Det behövs satsas pengar och en massa kraft

Psykisk ohälsa bland unga ökar dramatiskt. Jenny Larsson, samordnare för Ett Luleå för alla, efterlyser mer engagemang. på kommunal basis.

Psykisk ohälsa bland unga ökar dramatiskt. Jenny Larsson, samordnare för Ett Luleå för alla, efterlyser mer engagemang. på kommunal basis.

Foto: isabell Höjman/TT

Norrbottens län2018-08-24 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra veckan kunde man, bland annat i TV4s morgonteve, ta del av information om att psykisk ohälsa bland 10 till 17 åringar har ökat med 100 procent de senaste åren. För unga vuxna handlar det om en ökning med 70 procent.

Otroligt många människor lever med psykisk ohälsa och har gjort det i många, många år. Det handlar inte om ”de där med psykisk ohälsa”, några som vi aldrig träffar, några vi inte känner. Det handlar om människor runt omkring oss alla. Människor i skolklassen, i kompisgänget, i fotbollslaget, på arbetsplatsen och så vidare. Människor som tyvärr många gånger får vänta, vänta och vänta på att få rätt vård och behandling. Det handlar inte så sällan om mycket allvarliga tillstånd.

Människor får vänta länge eller så läggs ansvaret över på anhöriga. Men ibland orkar en människa inte vänta längre.

Det behövs nu satsas pengar, resurser och en jäkla massa kraft och engagemang. Det här om något borde väl vara ett wake-up call? Tyvärr är det väldigt, väldigt tyst om frågan inför det val som nu stundar.

Det är hög tid att politikerna tar sitt ansvar för att:

– förkorta kötiderna inom psykiatrin

– kämpa för en likvärdig vård för psykisk ohälsa och fysiska sjukdomar

– ge människor den vård och behandling de har rätt till och sluta lägga över ansvaret på anhöriga

– sprida kunskap och verka för att slå hål på myter och fördomar.

Vilka politiker i Luleå är beredda att ta frågan på allvar och ta sitt ansvar för att förändra och förbättra?