Hur ska skattemedel användas? Ska vi ha ett Sverige där vissa grupper får en större del av statens kaka medan andra grupper får en mindre del, trots att personerna gör exakt samma sak?
I dagens Sverige används skattemedel så att vissa grupper kan bygga om och renovera sina ägda bostäder samt få hjälp med bland annat städning, klädvård, matlagning, läxhjälp, poolrengöring och spritservering i sin ägda eller hyrda bostad oavsett om det är i Sverige, Spanien, Italien eller annat EES-land.
Långsiktigt är dagens ROT- och RUT-avdrag kontraproduktiva och bidrar till ökade klassklyftor. De rika blir rikare och de fattiga blir fattigare.
ROT och RUT har visserligen skapat nya jobb, men arbeten kan även skapas på andra sätt.
Intellektuellt inser alla att när skattemedel används för privat konsumtion och till privat investering för om- och tillbyggnad av ägd bostad, eller för köp av privata tjänster, görs en årlig överföring av mångmiljardbelopp till de grupper som kan använda sig av förmånen. Med skattemedel kan dessa grupper öka sin konsumtion, höja värdet på ägd bostad, öka sitt sparande och öka den egna välfärden.
Påståendet att staten betalar 50 procent av arbetskostnaden är felaktigt. För att få maxbidraget på 50 000 krävs att man har en månadslön på drygt 26 000. Alla som har lägre inkomst får lägre bidrag.
Om personer beställer ett jobb som kostar 100 000 så betalar staten ut maxbeloppet för den som har lön över 26 000, för den som har 20 000 i lön betalar staten 34 000 och för den som har 15 000 i lön betalar staten 21 000. För exakt samma arbete betalar personerna själva 50 000, 66 000 eller 79 000.
Staten betalar 50 procent av arbetskostnaden i ena fallet och bara 21 procent i ett annat fall, trots att beställda arbeten ger exakt samma jobbeffekt. Syftet med ROT och RUT var väl att skapa nya jobb?
Man kan förstå de personer som tycker att dagens regler för ROT och RUT ytterligare är ett exempel på att svenska folket behandlas olika beroende på vilken grupp man tillhör.
Skattemedel borde användas för att långsiktig lösa dagens problem i skolor, sjukhus och vård, väg- och järnvägsnät samt barn- och äldreomsorg.
Åtgärder behövs bland annat för underhåll på byggnader, på dålig arbetsmiljö i skolor och sjukhus samt för nybyggnation.
Vidare finns stora personalbrister inom flera yrkesområden.
Investera därför skattemedel inom dessa områden för att långsiktigt skapa ett starkare och bättre Sverige.
Satsa på att höja kvalitet i grundskola, gymnasium och universitet. Satsa på högkvalitativ yrkesutbildning och forskning. Satsa på infrastruktur och bostadsbyggande. Med dessa åtgärder ökar Sveriges välstånd och bidrar till att Sveriges konkurrenskraft i världen förbättras. På så sätt skapas nya arbetstillfällen som successivt ersätter dagens ROT- och RUT och bidrar till att hela Sverige växer.
År 2015 kan ROT och RUT utanför Sverige avskaffas jämte vissa bidragstyper i Sverige. Exempel på sådana jobbtyper är läxhjälp, poolrengöring, klädvård, matlagning och drinkblandning. Läxhjälp med skattemedel borde vara skolans ansvar och ska erbjudas alla elever som behöver läxhjälp.