Dra lärdom av Fukushima

Foto:

Norrbottens län2015-03-17 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vidmanifestationen i Stockholm på Fukushimadagen den 11 mars överlämnades ett brev till finska ambassaden och ett brev till japanska ambassaden – båda med en vädjan om att ta lärdom av Fukushima. Breven undertecknades av en rad organisationer och grupper.

Vi vädjar till Finland att ta lärdom av den fruktansvärda kärnkraftsolyckan i Fukushima för fyra år sedan.

Ett kärnkraftverk vid Bottenviken skulle få stora negativa konsekvenser för livsmiljön i hela norra Finland och Sverige.

Från att ha varit en kärnkraftsfri zon i norra Europa skulle ett kärnkraftverk i Pyhäjoki förändra hela regionens framtida miljö och säkerhet.

Det är oansvarigt att nyetablera riskfylld kärnkraft vid Bottenvikens innanhav och att göra det i samar-bete med ryska kärnenergi- och kärnvapenbolaget Rosatom är oacceptabelt.

Vi vädjar till Japan att ta lärdom av den fruktansvärda kärnkraftsolyckan i Fukushima för fyra år sedan och fortsätta den förnybara utveckling som påbörjats och inte återstarta några reaktorer i landet.

Det är inspirerande för alla världens kärnkraftländer att Japan varit helt kärnkraftsfritt i ett och ett halvt år. Detta utan någon dramatisk ökning av koldioxidutsläppen. Energieffektivisering har lett till att 13 reaktorer har effektiviserats och sparats bort.

Omkring tre reaktorer har ersatts med en allt ökande andel förnybar energi. Bland annat har över en halv miljon solcellsanläggningar installerats.

Vid Fukushima Daiichi kärnkraftverk i Japan inträffade den högst osannolika katastrofen den 11 mars 2011. Då skedde tre reaktorhärdsmältor och vi kunde alla följa hur reaktorbyggnaderna exploderade en efter en.

Våra tankar går till alla de hundratusentals människor som drabbades. Det är områdets medborgare som nu tvingas leva med den orättvisan att ha förlorat allt i en kärnkraftskatastrof som de inte var ansvariga för.

Miljoner människor i Japan hade kunnat drabbas men vindarna drog ut strålningen över havet.

Fukushima är en allvarlig varning om kärnkraftens farlighet och risker. Det var den värsta kärnkraftskatastrofen sedan olyckan i Tjernobyl 1986. Vid alla världens kärnkraftverk kan mänskliga fel, naturkatastrofer, terror eller krig orsaka en katastrof.

Fyra år efter Fukushima är det fortfarande oklart hur man ska kunna upprätthålla säkerheten vid kärnkraftverket och hur man ska kunna avveckla anläggningen.

Att sanera Fukushima har visat sig vara oerhört dyrt och arbetskrävande. Bara i området inom radien 20 kilometer där staten har ansvaret för saneringen, arbetar mer än 10 000 arbetare dagligen med detta. Runt Fukushima finns det fler än 70 000 tillfälliga lagringsplatser med tiotals miljoner svarta säckar med radioaktivt kontaminerad jord och växtavfall.

Radioaktivt vatten har samlats i stora tankar men mängder av radioaktivt vatten har ändå läckt ut i havet. Det man nu gör är bara att flytta på den radioaktiva kontamineringen då det inte finns någon verkligt säker lösning.

Kärnkraften skapar ett högradioaktivt avfall som är livsfarligt i 100 000 år. Ingenstans i världen finns en säker metod att slutförvara det heta utbrända kärnbränslet som oftast ligger i livsfarliga dammar runt om i världen

Vi ger inte upp ett fortsatt Kärnkraftsfritt Bottenviken.