Eftersatt underhåll hot mot vår hälsa

dricksVATTEN. En resurs som vi tar för givet. Men utan underhåll sinar det snart i kranen.

dricksVATTEN. En resurs som vi tar för givet. Men utan underhåll sinar det snart i kranen.

Foto: CHRISTINE OLSSON

Norrbottens län2015-05-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter drygt 40 vattenläckor de senaste två åren vill Haparandas VA-enhet vidta åtgärder. Man söker nu anslag för att kunna påbörja arbetet med att trygga kommuninvånarnas vattenförsörjning och få slut på dyra akuta lagningar. Vi hoppas att Haparandas politiker lyssnar.

Haparanda har drabbats av drygt 40 vattenläckor de senaste två åren, skrev Norrbottenskuriren 21/4. Nyligen kunde man läsa om en vattenläcka i Nikkala som riskerar att göra de boende runt Haparanda hamn utan vatten.

Den stora mängden vattenläckor som drabbat Haparanda de senaste två åren är inte unikt. Under lång tid har investeringarna i det svenska VA-systemet varit för låga och i genomsnitt har en kommun i veckan så stora problem med vatten- och avloppssystemet att invånarna uppmanas koka sitt dricksvatten.

Om Haparandas kommunfullmäktige beviljar anslag för investeringar på 10 miljoner kronor per år de närmaste tre åren, så kan Haparanda bli en av få kommuner i Sverige som påbörjat arbetet för att komma i fas med det eftersatta underhållet av ledningsnätet – något som med allra största sannolikt kommer att betala igen sig.

VA-fakta är ett bransch­initiativ som verkar för att öka kännedomen och kunskapen om det gigantiska underhållsunderskott i VA-systemen som dagligen får konsekvenser för samhällsutvecklingen. En av våra stora utmaningar är att bryta upp den nuvarande inbyggda kortsiktighet när det kommer till investeringar i VA-nätet – vi måste hitta ett mer långsiktigt hållbart sätt att se på investeringarna i den nedgrävda infrastrukturen.

Underhållsbehovet bör och kan planeras redan när nyinvesteringen genomförs. Effekten av nuvarande synsätt blir att underhållsbehovet skjuts på framtiden samtidigt som enskilda, företagare och hela samhället får betala dyrt två gånger om, i form av sämre dricksvatten och ohälsa samt dyra akuta reparationskostnader.

Haparandas VA-enhet begär anslag för att byta ut ledningar som i vissa fall anlades på 1940-talet. Det är inte hållbart att vänta längre. Det är hög tid för politikerna att ta ett långsiktigt ansvar för vårt dricksvatten – och därmed vår hälsa och samhällsekonomi.