En sån flopp

Det nya pensionssystemet är en flopp, som bygger på utopiskt önsketänkande och gör pensionärerna till fattighjon, menar Bo Rönnlund.

Det nya pensionssystemet är en flopp, som bygger på utopiskt önsketänkande och gör pensionärerna till fattighjon, menar Bo Rönnlund.

Foto: LEIF R JANSSON / TT

Norrbottens län2014-01-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nya pensionssystemet är en flopp, som bygger på utopiskt önsketänkande och gör pensionärerna till fattighjon.

Det gamla ATP-systemet var ett rent fördelningssystem, vilket betyder att de som arbetade betalade in avgifter, som i sin tur betalades ut till pensionärerna.

I det nya pensionssystemet ville man ha en annan form där individens arbetsinsats är hårdare kopplad till den kommande pensionen.

Enligt direktiven skulle det nya systemet tillgodose bland annat följande viktiga krav:

• Pensionsnivåerna ska bli som de som gällde i ATP-systemet

•De utbetalda pensionerna ska ha följsamhet med inkomstutvecklingen i landet och ge kompensation för ökade levnadskostnader

•Varje intjänad krona ska ha betydelse för den framtida pensionen

•Pensionsnivåer och villkor ska vara lika med vad som gäller i andra jämförbara länder

Dessutom bestämde riksdagen...

•Att staten ska vara frikopplad från pensionskostnaderna. Dessa ska helt betalas av pensionsfonderna och inbetalningarna till dessa.

•Att en så kallad pensionsbroms ska införas. Denna ska slå till och förhindra att pensionsuttagen dränerar pensionsfonderna om arbetsmarknaderna, aktie- och räntemarknaderna går dåligt några år.

När bromsen slår till sänker man pensionerna. Bromsen infördes ”för säkerhets skull”, men ansågs aldrig behöva tas i bruk.

Redan efter några år med det nya pensionssystemet stod det klart att systemet inte uppfyllde ett enda av de viktiga kraven i direktiven, som anges ovan. Det borde då ha varit självklart för yrkespolitikerna i Sveriges regering och riksdag att reagera och snabbt påbörja en omfattande revidering av pensionssystemet.

Det rör sig om stora summor, som pensionärerna gått miste om. SvD Näringsliv har med hjälp av Pensionsmyndigheten tagit fram siffror som visar att enbart bromsens effekt på pensionen medfört att snittpensionären för åren 2010–2014 tappat drygt 31 000 kronor. Enligt Pensionsmyndighetens prognoser kommer bromsen att slå till ett flertal gånger till långt in på 2020-talet.

Det negativa och usla utfallet, som det nya pensionssystemet ger, har klargjorts av flera forskare. Exempelvis har Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, i en färsk studie visat att mer än hälften av de kvinnor som går i pension de närmaste åren hamnar under existensminimum. Om det nya pensionssystemet ska fungera tillfredsställande krävs ständigt ökande världsekonomi och arbetsmarknad utan längre nedgångar.

Ett utopiskt önsketänkande.

Eftersom staten friskrivit sig från pensionsbetalningar är det av stor betydelse när det gäller pensionsbromsen, att antalet nya pensionärer inte blir för stort och att de nya pensionärerna har betalat sina pensionsavgifter.

Detta innebär att exempelvis invandrarna, som har betalat lite eller ingenting i pensionsavgift, får pensionen betalad av övriga pensionärer som då får sämre eller sänkta pensioner.

Ett flertal beslut har tagits av alliansregeringen, ofta genom kohandel med Miljöpartiet, vilka betingat stora kostnader, som normalt borde tas från statsbudgeten. I stället har kostnaderna lagts på pensionärerna. Det har skett genom högre skatt för pensionärer och via ett feltänkt pensionssystem. Detta bör alla pensionärer beakta vid det kommande valet.

Var står Socialdemokraterna i dessa frågor?