När Pajala kommun våren 2015, utan någon form av samråd eller information, monterade ner stora delar av vägbelysningen i Ohtanajärvi och några av grannbyarna, var naturligtvis förvåningen och ilskan stor hos byborna. Ingen av de aktuella byarna accepterade mörkläggningen, framför allt inte för att byborna själva på 1950-talet samlat ihop medel till den första vägbelysningen. Vi startade kampen mot kommunens agerande. Vi ringde, mejlade, skrev och träffade personer i kommunledningen och Tekniska utskottet. Vi kontaktade media och skrev insändare, samt anmälde kommunen till JO och DO.
Vi gjorde också, när media inte var intresserade, undersökningar av hur vägbelysningsfrågan sköttes i våra grannkommuner och i Finland och fick veta att där fanns inga planer på mörkläggning. De som bodde kvar i de glesbefolkade byarna behövde väl sina lampor och dessutom var de nya lågenergilamporna så billiga i drift, så det fanns små möjligheter att spara på vägbelysningen.
Ganska snabbt fick vi så en allt bättre kontakt med ledarna i Pajala kommuns Tekniska utskott. De gav oss sitt stöd, besluten om mörkläggning hade blivit fel. Efter ett tag fick de också kommunstyrelsen med sig och kunde i början av 2016 starta samråd i de aktuella byarna.
På en byakarta fick vi markera de lampor vi helst ville få tillbaks. Redan i februari monterades dessa på plats i stolparna, och de flesta i byarna var nöjda med kompromissen, särskilt när det framkom att byarna själva kunde betala för eventuella extra lampor.
Starkt jobbat av Pajala kommun och särskilt ledamöter och tjänstemän i Tekniska utskottet. I den här typen av frågor går det lätt in prestige som försvårar lösningar, trots att kostnaderna för kommunen är ringa.
I vägbelysningsfrågan gick det bra när väl processen kom igång. Demokratin lever i Pajala kommun och nu kan vi berätta för alla samhällsintresserade och för alla med rötter i området, att våra byar åter är upplysta.