Att jobba som personlig assistent innebär allt från hjälp vid måltider, hygien, klä av/på sig och sköta hemmet till att göra det möjligt för assistansanvändaren att kunna vara förälder, arbeta, studera, ägna sig åt fritidsintressen eller umgås med sina vänner. En assistent kan ibland även följa med på resor. Som assistent är man schemalagd under dygnets alla timmar, under hela året. Arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna för privata assistansbolag tycker att de personliga assistenterna ska få en löneökning som är långt under nivån för resten av arbetsmarknaden.
Den 1 september varslade Kommunal om konflikt för de personliga assistenterna. Om inte Kommunal och Vårdföretagarna kommer överens, kommer nyanställningsblockad att råda inom avtalsområdet från och med den 13 september. Orsaken till detta är att de anser sig inte ha råd att betala de löneökningar som alla andra på arbetsmarknaden får.
Kommunals lönekrav på 2,2 procent motsvarar 487 kronor i månaden på en genomsnittlig heltid. Arbetsgivarens bud på 0,8 procent motsvarar 177 kronor i månaden fram till årsskiftet.
Vårdföretagarna slingrar sig och försöker göra årets avtalsrörelse till en politisk kampanj riktad mot regeringen och hänvisar till att assistansersättningen ”bara” höjs med 1,4 procent och att de därför inte kan betala de 2,2 procent som är industrinormens märke. Höjningen av schablonbeloppet motsvarar 4 kronor per timme från den 1 januari och lönehöjningen som vi kräver från 1 juli innebär 2,83 kronor per timme om märket följs. Men arbetsgivarna ber alltså istället de personliga assistenterna att bjuda dem på rättmätiga löneökningar som motsvarar 72 miljoner kronor fram till årsskiftet.
Det argumentet är inte hållbart eftersom vi vet att många av de stora aktörerna i branschen varje år gör stora vinster. Personliga assistenter inom privat regi har idag betydligt sämre anställningsvillkor i jämförelse med kommunal regi. Visstids- och deltidsanställningar är vanligt förekommande, uppsägningstiden är endast 14 dagar och jourersättningen är låg. Detta har Kommunal också lyft i årets avtalsrörelse men inte heller i dessa frågor har Vårdföretagarna presenterat tillräckliga förbättringar.
En god personalpolitik gynnar alla, brukare som anhöriga som anställda. Avhumaniseringen inom vård och omsorg måste få ett slut!
Kommunal känner ett mycket starkt stöd från medlemmar, brukare, anhöriga och allmänheten för våra krav. Vårdföretagarna måste förstå att rimliga löner och schyssta villkor är en förutsättning för att kunna rekrytera människor som vill arbeta inom detta så otroligt viktiga yrke. Brukarna ska kunna leva sina liv på samma villkor som andra i samhället. Det minsta man kan begära är att även personliga assistenter också ska ha samma villkor som övriga på arbetsmarknaden!
Svenskt Näringsliv kräver att industrinormens märke på 2,2 procent ska hållas. Då är det på sin plats att Vårdföretagarna förhåller sig till detta eftersom de är en del av denna organisation!