Ett systemfel

Foto: Yvonne ˜sell / SvD / TT

Norrbottens län2014-05-09 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Manligt företagande i Norrbotten får 75 procent mer i statligt tillväxtstöd än kvinnligt företagande. Feministiskt initiativ menar att det är dags att lämna idén om att marknaden ska sköta sig själv och sätta in aktiva åtgärder för ett företagande på lika villkor.

Feministiskt initiativ har konkreta politiska förslag som förbättrar möjligheterna för regionens kvinnor att starta och driva företag.

Manliga företagare i Norrbotten får större statligt tillväxtstöd än kvinnor. 2013 betaldes 62 miljoner ut till företag med manlig företagsledare, jämfört med knappa 14 miljoner till företag under ledning av kvinnor (NSD den 17 april).

Det finns naturligtvis många orsaker till dessa anmärkningsvärda siffror, men det finns ingen orsak till en passiv hållning politiskt i denna fråga. Regeringens ambition är att öka andelen kvinnliga företag men ett alltför avvaktande förhållningssätt och en alltför optimistisk tro på att det kommer att lösa sig av sig självt gör att utvecklingen går väldigt långsamt.

I Norrbotten verkar företagande kvinnor främst inom handel, kultur och service. Av dessa vill över hälften låta sina företag växa – både genom ökad omsättning och antal anställda. Samtidigt tillskrivs Norrbotten epitet ”mest expansiva regionen i Sverige”.

Trots detta ser vi att nuvarande system och norm inte underlättar för de kvinnor som redan i dag har företag och faktiskt vill växa. Vi står inför ett systemfel – vad kan då göras?

F! vill verka för en rättvis kreditbedömning av kvinnors verksamhetsidéer, vilket inte sker i dag. De kvinnligt kodade företagsidéerna tillskrivs inte lika hög kreditvärdighet som manligt kodade företagsidéer. Feministiskt initiativ vill därför att könsdiskriminering och etnisk diskriminering vid kreditbedömning ska kunna åtgärdas via jämställdhetslagen på samma sätt som exempelvis diskriminering vid anställning

F! vill...

4 att större regionalutvecklingsprojekt ska fördela minst 50 procent av pengarna till kvinnor

4 öronmärka speciella statliga riskkapitalfonder för kvinnliga företagare

4 förenkla skattesystemet för små företag och se över arbetsgivaravgifter för fåmansföretag

4 omforma trygghetssystemen så att företagare får samma villkor som den som är anställd, exempelvis vid vård av sjukt barn

4 Individualisera föräldraförsäkringen för att bryta den onda cirkel av lägre lön-större andel av föräldradagar-lägre lön-cirkeln som i förlängningen leder till lägre livslön och lägre pension.

Kvinnliga företagare behövs i Norrbotten! En röst på Feministiskt initiativ är en röst på jämställdhet och politiska åtgärder för att motarbeta normen dubbelarbetande kvinnor.

En av åtgärderna är en verkligt individualiserad föräldraförsäkring – och därmed ett delat ansvar av föräldraskapet. Detta skulle vara yrkesarbetande kvinnor till gagn i allmänhet och företagande kvinnor till gagn i synnerhet.