Facit finns ju i läroböckerna

Norrbottens län2013-11-19 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det rätt uppfattat att det femte jobbskatteavdraget tillsammans med höjd brytpunkt ska stimulera ekonomin med högre konsumtion? Och går teorin ut på att mera pengar i börsen, alltid kommer att leda till mera köp av varor och tjänster? I så fall är det felaktigt.

I två läroböcker, Statistiska metoder från universitet och en historiebok från gymnasium/komvux gick det för 20 år sen läsa följande.

Det finns ett linjärt samband mellan köpkraft och konsumtion. Vid högre köpkraft kommer det att konsumeras mera eller att det köps dyrare varor. Men det finns en gräns där det inte blir någon ytterligare konsumtionsökning. Den som ligger över den gränsen kommer inte att konsumera något mera än den som ligger på gränsen där inte konsumtionen kommer att öka. Det var en viktig slutsats i en räkneuppgift.

Ska de som ligger över gränsen, konsumera för skoj skull blir det en överkonsumtion, ja ett slöseri med resurser. Det som kommer att hända, är att det blir ett ökat sparande istället för konsumtion. Slutligen stod det i historieboken att orsaken till depressionen på 30-talet berodde till stor del på att de som hade pengar inte konsumerade, utan sparade och då föll produktionen och det blev arbetslöshet.

Det verkar som att Moderatregeringen skulle sätta sig i skolbänken igen, för att ta åt sig av kunskap, som lärs ut i gymnasium/komvux och universitet. För en höjning av brytpunkten och och skattesänkningar för de som tjänar mycket, mycket, kommer inte att leda till fler jobb, utan en ökning av förmögenheter och en hög arbetslöshet.