Fejk framtiden

Fejkbiff? Försäljningssiffrorna från fejkköttsindustin dundrar på snabbare än ett snabbtåg. Den gröna maten växer, skriver Lilian Bäckman.

Fejkbiff? Försäljningssiffrorna från fejkköttsindustin dundrar på snabbare än ett snabbtåg. Den gröna maten växer, skriver Lilian Bäckman.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Norrbottens län2014-10-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är i fejkköttsindustrin som framtiden finns. Det är där som nya arbeten skapas.

Och det är där som de mest innovativa och nyskapande företagen finns inom matindustrin.

I dag baseras fejkkött på bland annat soja. Jo, det finns soja som inte är genmodifierad och som inte produceras i länder där orangutanger bor. Förlåt, bodde.

Men det finns andra växter än soja som väntar på att bli fejkkött. Vem vet, i framtiden kanske vi till och med kan göra fejkkött av gräs?

I den traditionella köttindustrin händer det inte så mycket på utvecklingssidan. Man står på samma otidsenliga blodfläck och stampar.

Men visst, det går fortfarande att flytta runt bland billigare, billigare och ännu billigare nationer, för att

få ner arbetskraftskostnaden och hitta dem som har de obefintligaste av djurskydd.

Köttindustrin kan hoppas på att grisar ska födas stora som elefanter och beskedliga som spädbarn.

Alla djur som köttindustin fått förändra, för sitt höga nöjes skull, utan att någon satt klöven i marken! Grisar som ”fått” fler kotletter, snabbväxande kycklingar och Belgian blue, bara för att nämna några innovationer.

Köttindustrin kan hoppas på att djur ska lära sig att begå både självmord, flå sig själva och stoppa in sig själva i förpackningen.

Då kan stålarna hoppa rakt ner i fickan, istället för att betala anställda som skär sönder djurens kroppsdelar. Och så kan köttindustrin hoppas, ja till och med be till Gud, att ingen kommer på att det är de som nedlusat Östersjön med antibiotika.

Försäljningssiffrorna från fejkköttsindustin dundrar på snabbare än ett snabbtåg.

Och de tågen kommer tuta mer än glassbilen, dock utan den irriterande melodin.

Köttindustrin häng på, medan det ännu finns plats, för snart kommer ni sitta i en tom fabrik med nostalgisk blick och suga på märgben och undra, vem snodde framtiden.

Fler och fler svenska konsumenter har redan fattat.

Köttkonsumtionen går neråt och den gröna maten växer, i dubbel bemärkelse.