Fisk från Bottniska viken innehåller farliga miljögifter

LAX. Mycket av den vildfångade fisken från Östersjön innehåller fortfarande dioxin enligt Claudia Gardberg Morner, tf generaldirektör för Livsmedelsverket

LAX. Mycket av den vildfångade fisken från Östersjön innehåller fortfarande dioxin enligt Claudia Gardberg Morner, tf generaldirektör för Livsmedelsverket

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Norrbottens län2014-08-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fisk är gott och nyttigt och de flesta kostexperter är eniga om att vi bör äta fisk minst två till tre gånger per vecka. Men tyvärr är inte alla fiskar lika nyttiga. Mycket av den vildfångade fisken från Östersjön innehåller fortfarande höga halter av de farliga miljögifterna dioxin och PCB. Dioxin är ett av de giftigaste ämnen som finns, och känsligast för de skadliga effekterna är foster och spädbarn. Gifterna kan vid höga halter påverka vårt immunförsvar, centrala nervsystemet och reproduktionssystemet, bland annat genom att männens spermier blir sämre. Risken att få cancer ökar också. Vuxna människor i Sverige får i genomsnitt i sig ungefär en fjärdedel av det så kallade tolerabla dagliga intaget (TDI) av dioxiner och dioxinlika PCB:er.

Ungefär hälften av det vi får i oss kommer från fisk. Eftersom både dioxin och PCB lagras i fettvävnaden i kroppen är det viktigt att vi utsätts för så lite som möjligt av dessa ämnen under uppväxten. Ämnena förs också vidare till barnet vid graviditet och amning. Därför ska alla som kan tänkas föda barn se till att få i sig så lite PCB och dioxiner som möjligt. Högst två-tre gånger per år bör barn, ungdomar och kvinnor i fertil ålder – alltså även om de inte just nu är eller planerar att bli gravida – äta följande fiskar: Vildfångad lax, strömming, sik, öring och röding från Östersjön, inklusive Bottniska viken, samt Vänern och Vättern. För vuxna män och kvinnor som inte längre kan föda barn är risken mindre. För dem är rekommendationen att äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

I Norrländska Socialdemokraten ges i ett reportage den 26 juli felaktigt bilden att lax från Bottniska viken nu skulle vara säker att äta. Yrkesfiskare hävdar utifrån egna prover att gifthalterna har sjunkit betydligt. Denna bild stämmer inte med Livsmedelsverkets återkommande provtagningar, som varje år visar på fortsatt höga halter av dioxin och PCB.

Samma bedömning görs av finska och danska myndigheter. Livsmedelsverkets rekommendationer har en enda målsättning: att människor genom att följa våra råd ska kunna lita på att maten de äter är nyttig och säker. Tyvärr är kunskapen om riskerna med att äta för mycket av vissa fiskar låg, särskilt bland barnfamiljer och gravida. Det borde ligga i allas intresse, och särskilt i fiskerinäringens, att fortsätta höja kunskapsnivån.

Det svenska undantaget från EU:s regler, som gör det möjligt för fiskare på ostkusten att fortsätta ta upp och sälja sin fisk i Sverige, Finland och Lettland, vilar på att människor ska informeras tydligt om riskerna. Därför är det allvarligt om någon invaggas i falsk säkerhet när det gäller hur mycket vildfångad Östersjöfisk de kan äta, och kanske också ger den till sina barn i för stora mängder.