I förskolan arbetar man i team med barnskötare och förskollärare. Team där alla delar är lika viktiga för helheten och våra barns framtid.
Förskolan ska skapa trygghet både för barnen och deras föräldrar, den tryggheten kan bara nås genom kontinuitet och långsiktig personalpolitik. Den långsiktigheten är idag tyvärr en bristvara.
Under flera år har det utbildats för få barnskötare och förskollärare. Vissa kommuner har försökt råda bot på det genom att öka andelen förskollärare eller att enbart anställa högskoleutbildad personal.
Den strategin har tvärtemot intentionerna lett till att andelen personal utan utbildning som jobbar med barn har ökat.
Kombinera det med att allt fler jobbar med så kallade otrygga anställningar så har vi inte det utgångsläge som den förskola vi alla vill ha förtjänar.
Kommunal ser med stor oro på den här utvecklingen. Vaga skrivningar i styrdokument om personal med rätt kompetens och en övertro på högskoleutbildad personal som inte finns att tillgå har skapat oreda och otrygghet.
För att möta de här problemen föreslår Kommunal följande:
1. Inför krav på grundbemanning med tre pedagoger per avdelning, i normalfallet en förskollärare och två barnskötare.
2. Inför krav på att all personal i förskolan har grundläggande utbildning för att arbeta med barn eller är i utbildning.
3. Bygg ut utbildningsplatserna. Kunskapslyft ska kombineras med utbildning och praktik. Satsa även på ett yrkesvuxprogram för de som har gymnasieutbildning sedan tidigare.
4. Se barnskötarnas specifika kompetens och skapa utvecklingsmöjligheter i barnskötaryrket.
5. Heltid- och tillsvidareanställningar ska vara norm i förskolan. Avskaffa allmän visstidsanställning.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) bedömer att 22 000 barnskötare behöver rekryteras till år 2022.
Ska det lyckas krävs en långsiktig, trovärdig personalpolitik som ser barnskötarnas värde.
Barn, föräldrar och anställda är alla i behov av trygga famnar.