För många av oss konsumenter är valen vi ställs inför i vardagen överväldigande många.
Allt från elleverantör och kaffesort, till skola och olivolja ska väljas.
I vissa fall möjliggör det stora utbudet att du kan hitta en favorit – i andra fall ger samma utbud dig huvudvärk.
Som konsument förväntas du också ta ansvar för hur produkten du köper bidrar till en hållbar utveckling. Vi ifrågasätter om det verkligen är ett val som kan och bör ligga så tungt på konsumenten.
Sveriges Konsumenters har i rapporten Vilse i Valfrihetsdjungeln kartlagt utmaningar inom två områden: mat och el. Båda har tydlig påverkan på hållbarhetsutvecklingen, politiken och konsumentens vardag.
Kartläggningen har visat att de flesta konsumenter upplever att de har stora valmöjligheter – och, tvärt om vad vi trodde, inte för många val. Däremot upplever många att det är för svårt att göra rätt val, att det är fel val som är möjliga och att de saknar kompetens för att kunna dra nytta av sina valmöjligheter.
Faktorer som spelar in är bland annat pris, kvalitet, tillgänglighet och hållbarhet – både social, ekologisk och ekonomisk..
Vår kartläggning visar att människor vill göra val – i de frågor där de har kompetens, känner sig trygga och har tillräcklig information. Alla vill inte heller välja på alla områden. Därför måste det vara lätt att göra rätt och ”deafaultvalet”, det som väljs när jag inte väljer aktivt, måste också vara ett bra val.
Det måste vara självklart att de alternativ vi har inte motverkar en hållbar utveckling. De billigare, ibland enklare och för miljön och omgivningen sämre valen får vi ju betala för i framtiden.
Det är först då konsekvenserna märks av i form av stora kostnader för miljöförstöring, hälsoproblem och en marknad som inte fungerar.
För att inte gå vilse i valfrihetsdjungeln krävs tre saker:
4 Trygghet – Konsumentskyddet måste stärkas och de dåliga valen måste bort från hyllorna!
4 Kompetens att göra väl grundade val – Förebyggande konsumentvägledning i alla kommuner, bättre konsumentundervisning i skolan samt tydliga avtal ökar kunskaperna om konsumenträttigheter och hållbarhet!
4 Tillgång till tydlig och relevant information – Producenter, handlare, lagar och regleringar måste arbeta tillsammans för att se till att rätt information finns på rätt plats.
EU har antagit framtidsvisionen ”Europa 2020”. Där står det klart och tydligt att hållbarhet ska vara en ledstjärna i allt arbete inom EU. Vi konsumenter röstar i valen, nu närmst till våren.
Det är i de valen, där alla har varsin röst, vi stakar ut framtiden. Vi förväntar oss att politikerna följer upp med stöd och sanktioner som matchar besluten.
När vi konsumerar ska vi göra för oss relevanta val mellan olika säkra produkter. Tanken att vi i butiken ska ”rösta” igen för att få bort det som är farligt – med våra olika stora plånböcker – är djupt odemokratisk.
Alla våra val ska självklart vara rätt val för framtiden!