Den 23 april är den internationella Världsbokdagen. Den är instiftad av Unesco för att uppmärksamma yttrande- och tryckfrihet, hylla författare och sprida glädje kring litteraturen. Världen över arrangeras aktiviteter av olika slag, och Biblioteken i Norrbotten firar gemensam Världsbokvecka med syfte att synliggöra litteraturen och skapa läslust.
Litteraturen lever genom dess läsare, och läsare får liv genom litteraturen. Barns språkutveckling börjar redan innan födseln eftersom barnet uppfattar ljud och rörelser i den senare delen av graviditeten. Sång och rytmiska ljudlekar stimulerar och lägger en grund till ljuduppfattning.
Genom att läsa tillsammans med små barn, peka och prata om bilder, leka med ord, rim och rytmer tränas språkförmågan. Högläsning av bilderböcker, sagor, berättelser och faktaböcker av olika slag utvecklar läsförståelsen. Om man blandar olika typer av texter och teman vidgas barnets ordförråd och begreppsvärld. Ni som är föräldrar och mor- och farföräldrar, ta er tid att läsa med barnen, dela läsupplevelsen och ge dem språket som verktyg för att vara rustade i livet.
När vi läser kan tankar få fäste, växa till nya insikter och öka vår förståelse, om oss själva och om andra människor, platser eller företeelser. Läsning kan påverka oss på många olika sätt, och böcker kan roa, störa eller beröra.
Att kunna läsa är inte bara en viktig förmåga – det är en rättighet. Unesco har definierat läs- och skrivförmåga som en färdighet som behövs för att kunna fungera i samhället och i olika vardagssituationer, tillgodose oss våra behov och personliga mål och för att utbilda oss och utvecklas.
Därför har också uppmärksamheten blivit stor kring rapporterna om de försämrade resultaten i läsförståelse bland skolelever i Sverige. Den så kallade PISA-undersökningen 2012 visar att svenska 15-åringars kunskaper i läsförståelse fortsätter att försämras och Sverige har den sämsta resultatutvecklingen av alla OECD-länder.
Svenska elever presterar numera under genomsnittet inom alla undersökta områden. Inom kunskapsområdet läsförståelse är skillnaden mellan könen störst.
Flickor presterar bättre än pojkar, men når ändå inte upp till OECD-genomsnittet. I praktiken innebär det att det finns en alltför stor andel unga som endast kan tillgodogöra sig de enklaste av texter, och barn och unga växer upp med väldigt olika förutsättningar.
Vi som är vuxna i Norrbotten, föräldrar och andra närstående, yrkesverksamma och beslutsfattare, har ett gemensamt ansvar. Vi behöver alla engagera oss i barns rätt till ordet och läsningen. Vi måste verka för att litteraturen och läsningen ska få ta en större plats i samhället, i skolan och i vardagen. I regeringens proposition ”Läsa för livet” (2013/14:3) har nationella läsfrämjandemål fastställts. Alla, oavsett bakgrund och utifrån var och ens särskilda förutsättningar, ska ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång till litteratur av hög kvalitet. Det betyder att vi tillsammans har fått ett uppdrag att förverkliga detta mål.
Biblioteken i Norrbotten har därför tagit fram en gemensam flerårig strategi i syfte att synliggöra litteraturen och utveckla metoder för det läsfrämjande arbetet.
Vi har startat läslustarbetet med ett Barnpoesiår 2014 där barn och föräldrar står i fokus. Med aktiviteter på biblioteken och på webben – polarbibblo.se – vill vi locka till ökad läs- och skrivlust. Denna vecka inbjuder alltså Biblioteken i Norrbotten dig att fira boken i anslutning till den internationella Världsbokdagen.
I flera arrangemang vänder vi oss direkt till föräldrar. Vi delar ut särskilt väl valda bokpåsar och berättar om betydelsen av läsning och högläsning.
Välkommen till våra offentliga program under Världsbokveckan, och när som helst, med dina funderingar om läsning, litteratur och alla barns rätt till ordet.
Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för fler barn och unga att erövra ordet och träda in i litteraturens värld.
För litteraturen lever genom dess läsare, och läsare får liv genom litteraturen.
Biblioteken i Norrbotten är det gemensamma namnet för folkbiblioteken och länsbibliotekets samarbete i syfte att erbjuda bra bibliotekstjänster till länets invånare. Besök oss på bibblo.se och polarbibblo.se.
Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur.