Ungdomsarbetslösheten är ett av Sveriges största samhällsproblem och något som debatterats under lång tid.
Men ungdomsarbetslösheten har inte bara konsekvenser för samhällsekonomin och de personer som är arbetslösa – utan även för de som har jobb.
I dag har vi en situation där många unga tvingas välja mellan dåliga villkor eller inget jobb alls. Det är ett kraftigt avsteg från den samhällsmodell som tidigare har gjort Sverige till ett av världens framgångsrikaste länder, vilket bland annat tas upp i den nyss presenterade boken ”Skitliv” som Arena Idé tagit fram.
De allt sämre villkoren på arbetsmarknaden har framför allt sin grund i olika former av tidsbegränsade anställningar som staplas på varandra. I dag är möjligt för arbetsgivare att slå ihop en mängd olika osäkra anställningsformer ända upp till fyra år. Det gör att skyddet för arbetstagare i realiteten är svagt – något som i synnerhet drabbar de unga som precis har fått sina första jobb.
Enligt SCB:s arbetskraftsundersökning från juli 2013 uppgick antalet tidsbegränsade anställda till 896 000. Det innebär en ökning med 50 000 från föregående år, samtidigt som den rekordhöga ungdomsarbetslösheten knappast visar några tecken på att ge vika. Det visar att det påstådda förhållandet mellan goda villkor och hög arbetslöshet, som borgerliga partier gärna vill hävda, knappast är gällande.
Istället för att föra en politik för fler jobb och bättre villkor har den moderatledda högerregeringen lagt förslag som pekar i rakt motsatta riktningen. Förslagen om utökade provanställningar samt nedläggningen av Arbetslivsinstitutet visar med tydlighet var den borgerliga regeringen har sin lojalitet på arbetsmarknaden.
Nu har vi dessutom en situation där två av fyra regeringspartier har gett upp idén om full sysselsättning i kombination med schysta villkor. Istället driver de lönesänkningar som prioriterad fråga. Det kan omöjligt betraktas som en ansvarsfull arbetsmarknadspolitik.
SSU driver istället en politik som stärker arbetstagarnas rättigheter och som syftar till full sysselsättning i kombination med en schysst arbetsmarknad.
• Lagstiftad rätt till heltid i den offentliga sektorn. I dag arbetar 34 procent av alla kvinnor deltid. Motsvarande siffra för män är 11 procent. Inom vård och omsorg är det en stor majoritet kvinnor som arbetar, liksom många unga. En av de viktigaste garanter för hög kvalitet i välfärden är hög personaltäthet med kompetent och engagerad personal. Därför bör varje nyinrättad tjänst inom vård och omsorg vara en heltidstjänst som inte sliter ut oss, varken psykiskt eller fysiskt.
• Begränsa visstidsanställningar. Unga fastnar allt oftare i olika typer av visstidsanställningar. Vi menar att efter sammanlagt ett års visstidsarbetet, oavsett anställningsform, hos samma arbetsgivare under en period av fem år, ska anställningen övergå till en tillsvidareanställning. Avvikelser ska kunna göras men enbart i centralt slutna avtal.
• För att samla forskning och bedriva kartläggningar av arbetsrelaterade skador som inte utgår från mamman som norm, vill vi återinföra arbetslivsinstitutet. De ska bedriva arbetsmiljörelaterad forskning och analysera ojämlikheter inom lönesättning, ohälsa och anställningar.
Den svenska samhällsmodellen har genom historien lyckats förena goda villkor med hög sysselsättning och ett blomstrande näringsliv. Vi är övertygade om att vägen framåt inte ligger i att riva upp den samhällsidén – tvärtom måste den förstärkas.
I dag har vi presenterat tre förslag som inspiration för en trött och viljelös regering. Vi hoppas att de tar till sig dem.