Att bli utsatt för så kallat hatbrott exempelvis för din sexuella läggning, ditt kön, din funktionalitet, din religiösa tro eller etnicitet är en kränkning och ett angrepp både för den person som drabbas och på vårt samhälles kärna. Vi lever i en demokrati där alla ska vara lika i värde och rättigheter. Ett hatbrott manifesterar att det behöver fortsatt arbete för att alla människor ska kunna känna sig trygga att vara den hen är.
Att bli utsatt för brott eller bli vittne till ett brott kan hända vem som helst och är ofta en dramatisk händelse för den utsatta. I en sådan händelse kan extra stöd behövas i allt från att våga anmäla ett brott till att våga vittna i en rättsprocess. Det är Brottsofferjourens viktiga uppdrag.
Runt om i Norrbotten pågår under sommaren olika Pridefestivaler och därför vill vi nu särskilt lyfta hatbrott kopplat till HBTQ. Hatbrotten är överrepresenterade bland HBTQ-personer och strider mot den grundläggande värderingen om människors lika värde. Brottsofferjouren vill därför uppmana till att våga anmäla eventuella hatbrott. Ingen ska behöva bli utsatt för brott för den de är och om det händer ska hjälp och stöd finnas att få för alla som behöver den.
Hatbrott kan bestå av trakasserier, hot, våld eller nedvärderande ord på grund av hudfärg, kön, religion eller sexuell läggning. Ibland kommer även de nervärderande orden eller den orättvisa behandlingen från en kollega, klasskompis eller någon annan person i en närhet och då kan det vara svårt att som utsatt själv identifiera situationen för vad det är, ett brott. Det kan vara lätt att bortförklara situationen och ifrågasätta sina egna känslor kring det som hänt. Överreagerade jag kanske? Det var nog inte så farligt. Reaktionen kan då istället komma mycket senare och tära på en under en lång tid och därför kan det ibland behövas stöd ifrån andra i hur situationen kan hanteras. Ett hatbrott drabbar inte bara den enskilde. Vi ser det också som ett angrepp på vår demokrati. Hatbrott angår oss alla