Hatet finns där

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Norrbottens län2014-02-11 07:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt för många vuxna och unga utsätts i dag för mobbing via nätet. Enligt en studie från antimobbingsajten Friends så sker 50 procent av dagens mobbing på nätet och det är en siffra som hela tiden ökar.

Internet har blivit mobbarens dröm, att anonymt kunna trakassera och kränka andra.

Facebook, Instagram och Ask har blivit något av de stora trenderna där man tänker till exempel kränker genom kommentarer, hatgrupper eller konton och värnar andra till att mobba den utsatta.

Det finns en stor skillnad mellan livemobbing och mobbing via internet. Makten att kunna stänga mobbarna ute försvinner och inget andrum går att finna.

Jag som själv varit utsatt för mobbning via nätet vet hur svårt det är att fly från mobbarna.

Man kan stänga av telefonen eller datorn men hatet finns fortfarande där och allt går att ses av allmänheten.

Och vem saknar sån stor brist på empati att de måste göra andras liv till ett helvete?

Att kränka folk bakom datorskärmen har blivit allt för lätt, det finns ingen som ser och hör och gör det då möjligt för mobbaren att härja fritt.

Och inte heller finns det tillräckligt många som reagerar. I dagens samhälle är det okej för mobbarna att gå omärkt förbi.

Enligt Friends har 20 procent av ungdomar sett något kränkande på nätet och 40 procent av alla ungdomar känner att de inte har någon att vända sig till.

Och ska det vara så här? Ska folk som blir mobbade känna att det inte finns något stöd att få? Att det inte finns någon som bryr sig? När ska dagens samhälle vakna upp och göra någonting åt hur det ser ut på nätet i dag?

Den frågan jag vill ställa till dig som läser: när blev det okej att genom yttrandefriheten förnedra, såra och fullkomligt tillintetgöra en annan människa?

Var någonstans gick det fel i vårt kommunikationssamhälle?

Jag skulle kunna fortsätta rabbla upp konsekvenserna av nätmobbning, men det jag verkligen vill komma fram till är hur viktigt det är att dessa vuxna och unga får hjälp. Samhället kan inte längre blunda för dessa problem.

Det som måste göras och som går att göras är följande.

4 Det kan diskuteras hemma med föräldrar.

4 Skolan pratar med eleverna om hur allvarligt det är, håller föreläsningar och diskussioner.

4 Fler ”nätpoliser, nätkontrollanter” som ska finnas ute på nätet för att kontrollera det som skrivs på de sociala medierna. Ingenting ska få gå omärkt förbi.

Jag vet att det skulle underlätta otroligt mycket för de vuxna och unga som är utsatta för dessa hemskheter.

Allt för få människor förstår att det handlar om en människas liv. Allt för många människor som blir utsatta för mobbning via nätet tar sitt liv.

Ungefär 200-300 människor begår årligen självmord på grund av mobbning. När ska folk vakna upp och inse att nätmobbning kan vara vållande till annans död?

Och om då kontrollanter via nätet kan rädda de liven, är det då inte värt de resurserna? Är det då inte värt de extra timmarna att kontrollera de sociala medierna så som Ask, Facebook och Instagram.

Mobbning kommer alltid att finnas. Men mobbning får aldrig accepteras, kampen emot mobbning går alltid att hållas igång.

Jag tycker att vi ska visa att vi fortfarande bryr oss om varandra. Att bakom all grymhet som uppkommit i vårt samhälle så finns det fortfarande kärlek och att den fortfarande vinner.

Jag tror på att om vi göra de som krävs för att stoppa nätmobbning, om vi lägger ner tid och resurser på att skapa ett säkrare internet så tror jag och jag vet att vi kan göra skillnad.

Vi kan rädda tusentals människors liv och skapa en bättre framtid för nästa generation.