Anna Pohjanen, Region Norrbotten svarar här på insändaren med rubriken ”Vägen är inget BB” i NSD den 27 mars, skriven av Monika Thelin.
Vi har full förståelse för att lång resväg till förlossningen skapar oro. Vi vet att även om familjen fysiskt mår bra efter en snabb förlossning på en hälsocentral, i ambulans eller – mer sällan – i egen bil – så är det en omtumlande och ofta skrämmande upplevelse. Jag tror att såväl Monika Thelin som alla andra mycket väl förstår att vi inte förespråkar någon sorts ”gör det själv med Skype”-förlossning – men med de avstånd vi har i vårt län måste vi försöka använda alla möjligheter som står till buds. Där ingår också att jobba mer med förlossningsförberedelse/förlossningsplanering och lyfta in avståndet som en del i detta, och att förbättra uppföljningen för att ta vara på erfarenheter från de familjer som haft en omstörtande vägförlossning.
I sin insändare menar Thelin att det finns ett samband mellan att barnet dör i magen före förlossningen (förkortas IUFD) och avståndet till förlossningen, vilket är en felaktig sammankoppling. IUFD kan orsakas av många olika saker och det är där kvinnans individuella riskbild och händelser under graviditeten, som infektioner eller problem med moderkakan, som dominerar. I ett fåtal fall kan fosterdöden kopplas till händelser precis inför/under förlossningen. Tyvärr är de flesta fall omöjliga att förebygga då mammans riskfaktorer ofta upptäcks först i samband med den efterföljande utredningen. Det är väldigt ovanligt att barn dör i magen och det är svårt att påvisa några statistiskt säkerställda skillnader mellan länets kommuner eller mellan landets landsting och regioner. Alla fall där ett barn dött i magen för förlossning av IUFD i Norrbotten granskas årligen i en intern revision.
Kvaliteten i gynekologisk och obstetrisk vård är fortsatt god. Thelin hänvisar till en indikatorjämförelse från SKL som grundar sig på utfall i kvalitetsregister, inkluderat de som Norrbotten inte deltog i. Tidigare har vården jämförts i så kallade Öppna jämförelser. De är mer tillförlitliga då de baserar sig på journalutfall och Medicinska födelseregistret. Där ser man att förlossningsvården i Norrbotten ligger bra till – det har inte förändrats. När det gäller gynekologisk vård ligger vi, i det som går att få ut ur de nya Vården i siffror, i de flesta fall någonstans i mitten.
Vi arbetar hela tiden för att utveckla vården så att den ska hålla så hög kvalitet som möjligt. Just nu förbereder vi för att ansluta oss till Graviditetsregistret, som genom att det hämtar data direkt från förlossningsjournalerna mer direkt speglar kvaliteten i vården. Vi håller också på att ta fram former för patientmedverkan när vi utformar vården.