Förbluffades av regionrådets uttalande i Nordnytt häromkvällen om att Region Norrbottens dåliga ekonomi beror på att cheferna på enhetsnivå inte klarar av att spara.
Sanningen när det gäller hälsocentraler är att de redan från början är underbudgeterade, vilket förstås gör det till en omöjlighet att hålla budgeten.
Tag min arbetsplats som exempel: Sandens hälsocentral har successivt vuxit och är idag länets näst största när det gäller antalet listade patienter, drygt 11 000 stycken.
Antalet patienter medför ett behov av åtta fasta läkare och vi är i dagsläget fyra. Full bemanning med ytterligare fyra läkare innebär förstås ett ännu större budgetunderskott på grund av de läkarlöner som i så fall skulle behöva betalas ut.
Vår arbetsbörda är större än någonsin och läkare och sköterskor arbetar över varje dag för att klara servicen till befolkningen.
Regeringen tillsatte en ensamutredare 2016 för att kunna hantera krisen i den svenska sjukvården.
Utredarens slutsats var att sjukvården i Sverige var alltför sjukhusbaserad och att det krävdes resursöverföring från sjukhusvården till primärvården för att klara skutan.
Det har visat sig, i flera utredningar, att primärvården är billigare och lika bra som annan när det gäller omhändertagande av enklare sjukfall. En ännu bättre utbyggd primärvård lättar trycket på ansträngda sjukhus.
Jag har inte sett utredningen kommenteras av en enda sjukvårdspolitiker i Norrbotten, vilka har det övergripande ansvaret för fördelningen av resurser.
Planerade förändringar av verksamheten på sjukhusen stoppas alltid av ”kommunpolitiker” (i Region Norrbotten).
Omfördela budgeten så ska vi hålla den, och försök inte komma undan det slutliga ansvaret genom att skylla på fotfolket.
När blir resursomfördelningen, som föreslås av regeringens utredare, av?