Jämställdhet – nyckel till utveckling

Norrbottens län2015-03-06 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Internationella kvinnodagen den 8 mars är ett tillfälle att påminna om att kvinnor och flickor över hela världen saknar en rad grundläggande rättigheter. Det är bland annat rätten till hälsa, rätten till utbildning och rätten till den egna kroppen.

När världens länder diskuterar de nya hållbarhetsmål som ska ta vid efter FN:s millienniemål riskerar världens flickor och kvinnor att sättas på undantag.

Sverige och några länder ytterligare uppmärksammar frågorna, men arbetet bedrivs i ständig motvind. Alltför många länder bedriver ett aktivt motstånd mot flickors och kvinnors rättigheter trots att såväl individer som hela samhällen gynnas av målmedvetet jämställdhetsarbete.

Att barn får utbildning skapar möjlighet för såväl familjer som samhällen att utvecklas och att ta sig ur fattigdom. FN har genom skolmatsprojekt under flera decennier uppmuntrat föräldrar att skicka sina barn, inte minst sina döttrar, till skolan.

I dag börjar för första gången lika många flickor som pojkar i skolan. De måste också få fullfölja sin utbildning.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är avgörande för flickors och kvinnors hälsa, överlevnad och möjlighet att bestämma över sin egen kropp. Men den rättigheten förnekas flickor och kvinnor runt om i världen. FN bidrar till förbättrad mödravård genom hälsokliniker i både fredliga och konfliktdrabbade länder.

Därför driver Svenska FN-förbundet kampanjen Stoppa barnäktenskap. Vi följer bland annat effekterna av den nya svenska lagstiftningen mot barn- och tvångsäktenskap som trädde i kraft den 1 juli.

Jämställdhet är en nyckel till utveckling. Flickor och kvinnor utgör mer än hälften av jordens befolkning. Att inte ta tillvara deras kunskap och erfarenheter i arbetet för socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling är ett gigantiskt slöseri med mänskliga resurser. Jämställdhet måste genomsyra FN:s nya utvecklingsmål och vårt eget arbete med flickors och kvinnors rättigheter på hemmaplan.