Jokkmokk är speciellt

Akkats kraftsstaion. Ligger strax utanför Jokkmokk och producerar årligen 550 GWh.

Akkats kraftsstaion. Ligger strax utanför Jokkmokk och producerar årligen 550 GWh.

Foto: Pär Bäckström

Norrbottens län2016-09-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Jokkmokk är heller inte vilken kommun som helst, säger Damberg och berör den betydelse Jokkmokk haft för energiförsörjningen i landet över tid.”

Näringsministern citerad i Norrbottenskuriren 22 augusti.

Det är helt rätt uppfattat näringsministern. Enligt siffror från SCB har Jokkmokks kommun landets högsta BRP (bruttoregionprodukt), 1 167 000 kr år 2008, mer än tre gånger så mycket som rikssnittet samma år: 348 000 kr.

Elva vattenkraftverk ägda av Vattenfall producerar 11 570 GWh elström. Du ska alltså lägga till nio nollor: 11 570 000 000 000 Wh = 11 570 miljarder Wh. Det är vansinnigt mycket ström. Ett normalhushåll med direktverkande el förbrukar cirka 25 000 KWh (0,025GWh) enligt energiradgivaren.se. Jokkmokks kommun producerar alltså ström som förser 462 800 normalvillor med den energi de behöver.

Om man skulle ta alla invånare i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län och para ihop dem två och två i varsin villa, så många villor producerar kraftverken i Jokkmokks kommun el till. Invånarantal i Jokkmokks kommun? 5072 personer (ekonomifakta.se, 2015). Helt korrekt uppfattat näringsministern, Jokkmokk är inte vilken kommun som helst. Då har jag dessutom bara pratat om vattenkraft och inte ett ord om andra naturresurser som förs ut från vår kommun.

Jag har själv varit anställd hos Vattenfall. Jag har varit stolt över att ha Vattenfall som min arbetsgivare. Jag har än i denna dag kvar mitt snart åtta år gamla nyckelband med Vattenfall-loggan.

Vattenfall är allt i min hemkommun, företaget ger arbete till människor och företagare. De sponsrar idrottsklubbar och har byggt idrottsanläggningar. Utan Vattenfall skulle vägnätet i kommunen knappast vara så utbyggt som det är. Så visst finns det saker att vara tacksam för. Men ändå är det bara en droppe i havet i jämförelse med de vinster de kan ta ut från produktionen i kommunen.

Inte en krona har betalats i skatt till en kommun som bidrar med så mycket. En kommun som har 29 633 kronor per invånare i skulder (SCB, Årsbok för Sveriges kommuner 2012). Så trots att det finns saker att vara tacksam för finns det också en del att kräva. Som att de arbeten som finns i kommunen ska finnas kvar.

Jag har gått sida vid sida med många av de 40 vars jobb står på spel (inga beslut tagna ännu säger Vattenfall, men det har man sagt många gånger förr). Hade min mamma varit vid liv hade det varit hennes jobb som riskerades. En kvinna som, tillsammans med många andra, vigt hela sitt arbetsliv, mer än 35 år, åt Vattenfall. Jag är glad att hon slipper se vad som är på väg att hända.

Att en så välfungerande verksamhet ska riskeras, för att ett statligt ägt företag ska spara några kronor, mestadels på grund av vansinniga affärer gjorda på kontinenten, något vi ska tacka regeringen Reinfeldt med flera för.

5 072 människor gör allt för att leva i en otroligt vacker byggd som har så mycket att ge. 5 072 människor blir också trampade på dagligen, vare sig det handlar om bränsleskatt, matpriser eller en nollprocentig retur på det som exporteras. 5 072 människor gör vad de kan för att stå upp för sin byggd. Men det är lätt att glömma 5072 människor i ett land på över 9 miljoner.

Stå upp för oss näringsministern! Stå upp för oss regeringen! Glöm oss inte.

Jag säger ”oss” fastän jag är skriven i en helt annan kommun, och dessutom verkar i ytterligare en annan kommun. Jag vill att de mina ska kunna bo kvar, leva och verka i Jokkmokks kommun. Jag vill ha något att komma hem till. Jag vill fortsätta känna mig stolt att ha varit anställd hos Vattenfall.