Kliv ut i världen

Det finns massor av svenska företag, produkter och tjänster som skulle vara framgångsrika internationellt. Har vi verkligen råd att inte exportera och låta andra länder dominera den globala marknaden, frågar sig Nina Jansdotter och Catarina Alexon.

Det finns massor av svenska företag, produkter och tjänster som skulle vara framgångsrika internationellt. Har vi verkligen råd att inte exportera och låta andra länder dominera den globala marknaden, frågar sig Nina Jansdotter och Catarina Alexon.

Foto: Itsuo Inouye

Norrbottens län2014-03-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Marknaden är sedan länge ofrånkomligt global. Trots det exporterar mindre än fyra procent av svenska företag, enligt Statistiska Centralbyrån.

Spelar det någon roll? Ja, sju miljarder potentiella kunder i stället för bara nio miljoner skulle göra svenska företag betydligt mer lönsamma och dessutom behöver Sverige intäkterna, jobben och skatterna.

Att fransk och italiensk ost exporteras globalt är inte förvånande. Men varför kan man köpa dansk, holländsk och engelsk ost världen över? Och till och med norsk.

Men svensk ost, som också kan vara välsmakande, lyser med sin frånvaro. Det hade inte varit så illa om ost var den enda lyckade svenska produkten som inte exporteras. Men samma sak gäller tyvärr det mesta som produceras i Sverige. Och varför?

Det finns massor av svenska företag, produkter och tjänster som skulle vara framgångsrika internationellt. Har vi verkligen råd att inte exportera och låta andra länder dominera den globala marknaden? Ibland med produkter som är sämre än vad som produceras här.

Den traditionella svenska exportmodellen som utarbetades på 1970-talet är inte längre tillräcklig eller det enda sättet för ett företag att komma ut i världen. Internet och sociala medier har medfört att vårt sätt att arbeta förändrats radikalt.

Tidigare var det främst tung industri som exporterade men idag kan vi exportera tjänster på nätet och bedriva global e-handel.

Så varför ger sig inte fler svenska företag ut på den globala marknaden? Vad vi förstår är rädslan att inte få betalt en viktig anledning. Men det går det ju att försäkra sig mot hos Exportkreditnämnden. Och med e-handel betalar kunderna i förskott.

En annan anledning är det starka grepp jantelagen har om vårt land. Att lyckas globalt är ju långt ifrån lagom. Är det inte dags att inse att vi inte längre har råd att vara lagom?

Vi behöver ta tillvara på det kunnande som multikulturella svenskar och utlandssvenskar har och ta steget ut i världen. Hur ska vi annars kunna skapa de jobb och den välfärd som behövs?

Visst, det finns också svenska företag som försökt men upptäckt att det traditionella svenska sättet att exportera inte levererade utanför Västeuropa och USA, trots att de arbetade hårt och investerade mycket pengar för stödet.

Andra företag har ställt ut på en mässa utomlands och inte varit nöjda med resultatet. Men affärsutveckling, såväl i Sverige som utomlands, kan ta tid.

Fördelen i dag är att internet och sociala medier har förenklat processen, till och med för tung industri. Nyckeln till succe utomlands är förarbete, lokal anpassning, fokus på kärnverksamheten och att ta hjälp.

Vår globala värld har gjort det nödvändigt för ett svenskt företag att ha ett varumärke utanför Sveriges gränser innan man börjar bearbeta världsmarknaden. Många företag misslyckas för de har bråttom och glömmer att ingen vet vem de är utomlands.

Oavsett hur ett företag bäst kommer ut internationellt är det första steget att skapa ett globalt varumärke. Det görs bäst av någon som besitter den kunskapen samt har bott, arbetat/studerat och integrerat världen över. Sprids varumärket sedan på rätt sätt på sociala medier tar det inte speciellt lång tid att bygga upp det världen över.

Ungefär 73 procent av svensk export går till Europa. Men med Europa i skuldkris är det läge att titta på nya marknader. Andra populära destinationer för svensk export är USA och Kina. Resten av världen är det mycket få svenska företag som arbetar med, trots att det finns många lukrativa möjligheter.

Världen över får man höra vilket underbart land Sverige är. Men konstigt nog har inte svenska företag lyckats dra särskilt stor nytta av det fantastiska varumärke vårt land har.

Danskarna, å andra sidan, har marknadsfört sig oerhört väl världen över, fastän de inte prisas på samma vis.

Jorden runt har man hört talas om danskt bacon och ost. Men vem vet att det produceras goda matvaror i Sverige?

Ju fler svenska företag som tar klivet ut i världen, desto bättre för vårt land. Speciellt små och medelstora företag som behåller vinsten i Sverige, anställer lokalt och betalar skatt här.

Inte bara kommer företagen att upptäcka att det inte var så svårt som det verkade, de kommer dessutom att tjäna mycket mer pengar.

Och Sverige kan fortsätta att vara ett välbärgat land.