Angående Sunderby sjukhus extrema patientsituation med för få vårdplatser säger biträdande närsjukvårdschef Katarina Johansson i NSD 20160810: ”trycket på vårdplatser har varit ovanligt hårt i sommar”, ”när sommaren är slut kommer vi att börja med att analysera hur det har gått i sommar”.
Hur det har gått vet ju de allra flesta, varför behövs en översyn där alla vet svaret? Känner vi igen detta svar från ledande tjänstemän i organisationen för NLL? Absolut, man kan nästintill kopiera in texten från flertalet år tillbaka.
Frågan är bara, vad gör man åt denna allvarliga situation som år från år medför ett enormt lidande för våra svårt sjuka patienter.
En översyn pågår för att se om rätt personer utför rätt saker, det är säkerligen en underlättande åtgärd men långt ifrån vad som är nödvändigt med tanke på den redan slimmade personalsituationen ute på golvet. Här behövs en tryggare grundbemanning som täcker högre toppar under kalenderåret. Här behövs även en utökad kapacitet för vårdplatser, man kan inte fortsätta lägga människor i korridorerna och samtidigt prata om en fullgod patientsäkerhet!
Gällande akutmottagningsverksamheten prioriteras de mest sjuka först och de mindre sjuka kan räkna med att få vänta – många gånger flera timmar – vilket inte utgör bilden av en god tillgänglighet.
De som besöker akutmottagningen i östra Norrbotten kvällar, nätter och helger har inget annat val på grund av den förändrade jourverksamhet som införts i dessa kommuner. Ett måste blir dock att några hälsocentraler i Östra Norrbotten får resurser att hålla kvällsöppet några kvällar under veckan i syfte att avlasta akutmottagningen i Kalix med patienter som inte har akuta problem.
Detta bygger dock på att gemene man och kvinna axlar ansvaret att söka sig till rätt vårdnivå om alternativ erbjuds som ett led till förbättrad tillgänglighet. Vad chefer och tjänstemän behöver göra är att lyssna till den grupp av vårdpersonal som aktivt utför jobbet gå golvet, allt för att få den mest optimala och tillförlitliga informationen inför organisatoriska förändringar, detta hör dessvärre inte till vanligheterna inom NLL.
Vi bävar dock för den dag då storebror ”tar över” och ingen intensivvård erbjuds i våra mindre kommuner, den dag centraliseringen etablerat sig i ”navet” Luleå, allt i full enighet med Närsjukvårdens redan fattade beslut!