Kyrkan vågar inte stödja samerna

som kyrkan ser det? Samer får gärna tillbe Gud i kyrkan namn. Men samernas rättigheter erkänns inte i kyrkans namn.      Bilden visar träskulpturen Bedjande samer, Kiruna kyrka. Skulpturen är gjord av Christian Eriksson.

som kyrkan ser det? Samer får gärna tillbe Gud i kyrkan namn. Men samernas rättigheter erkänns inte i kyrkans namn. Bilden visar träskulpturen Bedjande samer, Kiruna kyrka. Skulpturen är gjord av Christian Eriksson.

Foto: Hans Sternlund

Norrbottens län2015-02-24 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samernas nationaldag firades i Uppsala 6 februari under Teologifestivalen. Jag blev förvånad när vi fick veta, av en samisk teolog, om det beslut som kyrkomötet tog i november angående en motion om att stödja en svensk anslutning till ILO konventionen 169 för samernas rättigheter som urfolk.

Det blev nej från kyrkomötet för det vill invänta riksdagens agerande. Var är kyrkans profetiska röst? Borde inte kyrkomötet, likt Luther som spikade upp teser på en kyrkdörr, våga ta ställning? Svenska kyrkan ska våga vara en blåslampa i förhållande till regeringen!

En klar och tydlig röst, som stöder samernas rättigheter, precis som kyrkan stöder andra folks, däribland urbefolkningars, rättigheter världen över.

Det är viktigt att stiga in i konflikterna mellan samer och mark-skogsägare. Otydligheter kring markfrågan gagnar ingen. Det är inte lätt att hitta lösningar, men det är nödvändigt eftersom situationen är komplicerad.

Kyrkomötet borde ha bejakat motionens syfte att uppdra till kyrkostyrelsen att uppvakta regering och riksdag för att ratificera ILO konventionen 169.

Vår ärkebiskop Antje Jackelén har tagit tag i frågan på ett bra sätt. Detsamma gäller förre ärkebiskopen Anders Wejryd.

Nu gäller det att ta nya tag och påskynda processerna för att göra samernas perspektiv kända i Svenska kyrkan och i Sverige.