Landet lagom

Det är vi själva som skapar vår framtid och det är vi själva som behöver sluta luta oss mot det som känns bekvämt och våga göra en förändring – och det snabbt innan fler tar skada. För det är vad lagom gör; det hämmar innovation och framgång, skriver Jennifer Lind.

Det är vi själva som skapar vår framtid och det är vi själva som behöver sluta luta oss mot det som känns bekvämt och våga göra en förändring – och det snabbt innan fler tar skada. För det är vad lagom gör; det hämmar innovation och framgång, skriver Jennifer Lind.

Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Norrbottens län2014-02-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har fastnat i ordet ”lagom”, ett ord som i överdrivenhet kan få konsekvenser; förnyelsen minskar och utvecklingen riskerar att stanna upp.

Landet Lagoms mentalitet har blivit ett hinder.

Sverige står inför stora förändringar så som globalisering och nya krav på innovation, förändringar som innebär att ”lagom” inte längre räcker till.

Vi lever i en tidsålder där tekniken förändras med hög hastighet – det som var modernt ena dagen är det inte längre i nästa.

Verkligheten i dag är på så vis förändrad och den fortsätter att kontinuerligt ändras hela tiden.

Att använda ordet lagom fungerar således inte längre, att få vad medel får är inte längre något värt att eftersträva.

Detta eftersom att vi lever i ett land där eländet växer sig starkare och där vi hela tiden blir matade med idén och tron om att det är någon annan som ska bygga vår framtid och våra möjligheter.

Men det är det inte. Det är vi

själva som skapar vår framtid och det är vi själva som behöver sluta luta oss mot det som känns bekvämt och våga göra en förändring – och det snabbt innan fler tar skada.

För det är vad lagom gör; det hämmar innovation och framgång.

Negativitet sprider sig och människor får inte utlopp för sina egenskaper och kreativitet.

Vi skapar processer och vanor som förhindrar en miljö där människor har plats att utvecklas, när vi istället borde göra det motsatta.

Dövas de människor som inte tycker som alla andra kommer definitionen av lagom att bli sämre och sämre.

Vi behöver därför höja standarden för vad som är lagom; utan stimulans och möjlighet att utvecklas är det mycket som inte längre kommer att fungera.

För lite stimulans kan nämligen leda till aggressivitet och högre brottslighet, för att nämna några möjliga konsekvenser.

Jag har exempelvis sett många ungdomar som på grund av en avsaknad av stimulans blivit pekade i fel riktning där de drivs in i kriminalitet istället för den framgångsfaktor de skulle kunna bli.

Istället för att utnyttja deras innovativa kompetenser försöker vi stöpa om dem till något normativt – jag tycker det är minst sagt skrämmande.

Hur lång tid ska det ta innan vi inser att världen har ändrats och att vi behöver göra detsamma för att uppnå en hållbar global utveckling?

Det är utöver detta inte heller vidare demokratiskt att förbise människors behov - demokrati innebär visserligen att majoritetens åsikt bestämmer, men det innebär också att ta hänsyn till minoriteten.

Att vara lagom är en rätt alla människor har, likaså som de som inte nöjer sig med lagom har rätt att välja bort denna mentalitet.

Ett val som borde vara enklare än vad det faktiskt är i dag.

Nej, vi behöver förbättra definitionen av begreppet lagom genom att låta de som inte är lagom också få ta sin plats.

Vi behöver främja en utveckling där människor uppmuntras till att växa för att i gengäld generera ett starkare land, ett starkare företagsklimat och en starkare mentalitet:

Låt inte landet lagom förhindra utvecklingen.