Låt bli köttet, tänk på de fattiga

Skippa. Vill vi vara solidariska med världens fattiga och hungriga så bör vi minska vår köttkonsumtion, menar Lena Meigård.

Skippa. Vill vi vara solidariska med världens fattiga och hungriga så bör vi minska vår köttkonsumtion, menar Lena Meigård.

Foto: Fotograf saknas!

Norrbottens län2014-06-17 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi i den rika världen äter mycket kött och vi har ökat vår köttkonsumtion på senare år. Människor i tidigare fattiga länder som Kina och Indien har också börjat äta alltmer animalisk kost.

Samtidigt går många människor i världen hungriga. Så många som 925 miljoner människor har i dag inte tillräckligt att äta utan måste gå och lägga sig hungriga varje kväll. En genomsnittlig svensk använder i dag 0,44 hektar åkermark för sin matproduktion, men så mycket finns inte tillgängligt globalt.

Som kanske är bekant så importerar Sverige hälften av sin mat. För alla människor på vår jord finns endast cirka 0,25 hektar åkermark per kapita. Alltså har vi i den rika världen en ohållbar livsmedelsproduktion.

Det är till exempel inte försvarbart att mer än 90 procent av världens sojabönor går till djuruppfödning i stället för att vi äter den direkt i form av sojabiffar eller tofu. Köttproduktion kräver oändligt mycket mer jordbruksmark och vatten jämfört med produktion av vegetabilier.

Vill vi vara solidariska med världens fattiga och hungriga så bör vi minska vår köttkonsumtion. Omställningen till mer vegetarisk kost bör göras snarast.

Vi i den rika delen av världen kan mycket väl återvända till 1950- och 1960-talens nivåer av köttkonsumtion utan att på minsta sätt lida av proteinbrist.