Kirunabor får ofta höra från övriga länet, speciellt kusten, att de är gnälliga. Vem skulle inte vara det, när politiker på bekvämt avstånd till sina sjukhus med berått mod med klacken vrider ner tryggheten till ett inget, för de 23 000 (+3000 tillfällighetsarbetande) människor som bor längst bort i länet.
Under fullmäktige i Arjeplog gjorde landstingsledningen åter klart för kirunaborna att det bara är att gilla läget vad gäller sjukvård. Lars-Åke Mukkas motion angående nödvändigheten av en barnmorska i jour på Kiruna sjukhus kommenterades med arrogans av trion Ögren, Stenberg och Berggård. Man menar att patientsäkerheten är god och att tillräckliga åtgärder vidtagits i Kiruna.
2001 stängdes BB. Trots det sker förlossningar, på akuten på icke ”kontorstid”, vilket betyder att ingen barnmorska finns tillhands. Efter elva år (!) kom från landstinget ett rutindokument till akutpersonalen om hur de ska agera vid förlossningar.
I rutindokumentet står följande; giltigt fr o m 2012-11-01 (BB i Kiruna stängde 2001-02-01 ):
1. ”Kontakta närmaste förlossningsenhet via telefon! Där finns barnmorska och vid behov förlossningsläkare som kan ledsaga på distans!” (utropsteckenen står i dokumentet, de är inte mina).
2. ”Avgör vem på enheten där du är som har bäst kompetens att hantera förlossningen och tillkalla vederbörande.”
I realiteten sägs: den i personalen som känner sig mest lämpad förlöser.
Ett år efter rutindokumentet fick personalen genomgå utbildning. Denna bestod av en cirka två timmar lång föreläsning och lite övning på en docka. Även ambulanspersonal har fått en förmiddag med en barnmorska.
Då gör jag en jämförelse med utbildningsvägen för en legitimerad barnmorska:
Grundkrav: leg.sjuksköterska med minst 1 års tjänstgöring. Efter det: tre terminers högskolestudier. Hälften av utbildningen är teoretisk och hälften är verksamhetsförlagd. Det innebär att man gör klinisk praktik på exempelvis barnmorskemottagning, förlossningsavdelning, eftervårdsavdelning/verksamhet (BB-vård), inom gynekologisk vård och neonatalvård. Varje student måste ha handlagt 50 förlossningar och ha vårdat ett 100-tal kvinnor i samband med förlossning. Efter detta är man alltså kompetent att förlösa medan NLL tycker att det räcker med ”vem som helst”. På ett sjukhus!
Det är mer än skamligt av landstingets politiker att ställa upp på denna vidriga försämring för rätten till en nära och trygg tillvaro. Mammor och ofödda barn får med era partitrogna beslut riskera livet för att nå NLL:s så kallat patientsäkra vård.
Så ni kustbor, som säger att kirunaborna bara gnäller, känn efter vad ni skulle tycka om att vara tvungna att för allt från födslar till gipsborttagning åka till Skellefteå lasarett? Dit är det från Luleå, på en mil när, lika långt som från Kiruna till Gällivare!