Många kommuner behöver förbättra sina insatser för att motverka psykisk ohälsa hos den egna personalen.
En färsk undersökning från Hjärnkoll visar att för många anställda per chef och frånvaro av viktiga rutiner är vanliga brister.
Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivningar, och få kommuner i Norrbottens län får högsta betyg för sitt arbete.
Tre av fyra personer i Sverige har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen eller som närstående. Frågan borde därför vara högt prioriterad bland arbetsgivare. Särskilt bland kommunerna som sysselsätter många.
Men när vi granskat 170 av landets kommuner visar det sig att de har mycket kvar att göra för att bli bättre på att förebygga, upptäcka och agera vid psykisk ohälsa.
Att fyra av tio granskade kommuner saknar en strategi för att minska sjukfrånvaron är ett tecken på att frågan inte prioriterats tillräckligt högt. Många kommuner följer heller inte upp hur omorganisationer påverkar personalens hälsa och många saknar rutiner för när personal återgår i tjänst efter psykisk ohälsa.
Många anställda per chef försvårar möjligheterna att förebygga och hantera psykisk ohälsa på arbetsplatsen.
Studier visar på samband mellan stora personalgrupper och hög sjukfrånvaro. Vår undersökning visar att i sju av tio kommuner är det fler än 20 anställda per chef i snitt. I Norrbottens län har tre av de sju granskade kommunerna fler än 20 anställda per chef.
Skillnaderna är stora mellan socialförvaltningarna och de tekniska förvaltningarna. 31 procent av kommunerna i landet uppger att de går över 30 anställda per chef på socialförvaltningen, men ingen kommun uppger att det finns så många anställda per chef bland de tekniska förvaltningarna.
Det finns ingen exakt gräns för vad som är optimalt, men i fall där det rör sig om trettio anställda per chef eller mer, så vågar vi påstå att det kan ha en direkt negativ effekt vad gäller personalens psykiska hälsa.
Men allt är inte dystert. Av de kommuner som ingick i samma undersökning 2012 är det 39 procent fler som i dag uppger att de har ett systematiskt förebyggande arbete i hela kommunen för att hindra arbetsrelaterad psykisk ohälsa.
I Norrbotten län finns förebilder, men också kommuner som behöver utveckla sitt arbete mer. Kommunerna Arvidsjaur, Pajala och Haparanda får högsta betyg. Gällivare får ett sämre omdöme, och bör prioritera att förebygga, upptäcka och agera vid psykisk ohälsa.
Sammantaget behöver alla kommuner i länet vidta fler konkreta åtgärder. Genom att arbeta förebyggande kan både onödiga sjukskrivningar och kostnader förhindras.
Med vilja och strukturerat arbete kan vi minska sjukfrånvaron och säkerställa att alla människor ges lika rättigheter, trots våra psykiska olikheter.