Nu har jag betalt fordonsskatten för min gamla bil. 2808 kronor blev det. Bilen är gammal men har tjänat oss väl i mer än fem år. Innan dess tjänade den någon eller några andra, sannolikt väl de också under 14 år.
Men eftersom den både förbrukar en hel del fossilt bränsle, bensin och dessutom spottar ut koldioxid trots goda värden på katalysatorn så börjar den närma sig slutet på sitt liv som bil.
Så nu till frågan, vad för bil skall den ersättas med? En elbil verkar bra. Fast nu är det visst lite bekymmer med batteritillverkningen. Är den verkligen så miljövänlig? Och priset, hur många elektriska mil måste denna elbil tillryggalägga för att det skall bli ekonomiskt. Och hur kommer den att klara våra vintrar?
Kanske en hybridbil? Men hur mycket minskar då utsläppen?
Och tänk om regeringens, eller Miljöpartiets mål, att hela transportsystemet skall vara fossilfritt år 2030? Hur blir det då? Hur skall de 75 – 100 miljarderna som nu dras in till statskassan med skatter och avgifter på fossila drivmedel kompenseras?
Efter en stunds funderande kom jag fram till att det bara finns ett sätt. Man inför kilometerskatt så klart. Alla bilar förses med en lite dosa försedd med GPS och sändare. Där finns stora möjligheter att göra Sverige rundare, kompensera för obefintlig kollektivtrafik, glesbygd, näringsliv och annat, mycket annat.
Men varför talas det så tyst om detta i dag.