Peka inte, lyssna!

Gör om, gör rätt! Medborgardialoger måste uppfylla vissa krav, annars de lätt till en parodi, anser dagens skribent.

Gör om, gör rätt! Medborgardialoger måste uppfylla vissa krav, annars de lätt till en parodi, anser dagens skribent.

Foto: Fotograf saknas!

Norrbottens län2015-10-10 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man har nog i kommunledning och ”innersta kretsen” i det styrande partiet förbisett att egna majoriteten i senaste valet var väldigt knapp – ett mandat.

Att då gå ut och vända upp och ner på en hel kommun får absolut konsekvenser i nästa val. Känns som att man saknar insikt och ödmjukhet inför det förhållandet. Hur kan man inbilla sig något annat?

Nej, ta lärdom av unge Gustav Uusihannu, som förstår vad det handlar om. Börja lyssna på medborgarna. För dialog med berörda redan från början.

Nu klampar ni bara på inom skolan, återvinningscentralen, Luleboaffären och säkert andra områden som ännu inte blivit kända. Allt föregås av smussel och medborgarna förs bakom ljuset.

Skolan är absolut lågvattenmärke på ”bottenlistan”. Hur kan skolchef och Carina Sammeli få hålla på som de gör? Slå i medborgare och fullmäktige en massa lögner.

Underlaget för målbilden till ”Framtidens skola i Luleå kommun” är ett lysande exempel. Att medvetet grovt uppge fel siffror för att få genom målbilden. Man uppgav att det skulle saknas cirka 700 behöriga lärare i kommunen inom tio år genom pensionsavgångar. De rätta siffrorna är cirka 300 lärare, resten övrig skolpersonal.

När man lyckats få genom målbilden med dessa lögner, använder man i stället att använda orden ”många lärare”. Det rätta vore att ta om denna målbild i fullmäktige med de rätta siffrorna.

Skolan är till för barnen, även om lärarna också ska ha bra villkor. Att tro att stora skolor är det som lärare och elever helst vill ha är ett feltänk.

Nu har de så kallade medborgardialogerna börjat. En parodi på dialog, en skendialog i världsklass. Hur lätt att genomskåda som helst.

Att anslå två timmar per område där flera skolor ofta ingår och låtsas lyssna. Då tycker man att man gjort sin demokratiska plikt.

Att det dessutom inför varje mötes början, går bort en massa tid genom att en massa bifigurer ska presenteras gör tiden ännu kortare. Att dessutom boka lokaler som är alldeles för små för dessa möten sätter också demokratin ur spel.

Nu har man också börjat använda moderator, och om man vill säga något under mötet måste detta anmälas i förväg.

Märkligt, för hur ska man innan mötet veta om man vill säga något annat än ”gör om, gör rätt”.

Tror också avsikten med att föreslå att så många skolor ska läggas ned är att man hoppats att det ska bli bråk mellan skolorna.

Istället blev kontentan att vi tillsammans slåss för att bevara våra skolor.

Vi från Vitåskolan har redan varit med om detta en gång för mindre än ett år sedan.

Vi kan det här nu, många har blivit experter, så jag förstår att de bävar när de ska träffa oss igen. Kanske är det därför det nya upplägget kommit till?

Det går välja att inte lyssna på oss, men att tro att det inte får stora konsekvenser i nästa val – glöm det!