Priset kan bli högt

Påverkan på miljön. En av otaliga kemiska fabriker. På bilden: Kemisk fabrik i Immingham, Linconshire, England.

Påverkan på miljön. En av otaliga kemiska fabriker. På bilden: Kemisk fabrik i Immingham, Linconshire, England.

Foto: Mike Gilbert/TT

Norrbottens län2015-10-19 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När världens ledare samlas i Paris i december för att träffa ett klimatavtal håller världen andan. Konferensen har beskrivits som den viktigaste i vår generation.

Inför denna konferens har många av världens länder gjort utfästelser om att minska utsläppen av växthusgaser för att rädda världen undan en klimatkatastrof. Målet är att världens temperaturökning ska hejdas vid max två grader varmare än vid förindustriell nivå.

Nästan halva den tökningen har redan inträffat, världen har blivit 0,9 grader varmare och ökningen har i huvudsak inträffat de senaste 30 åren.

De utfästelser som hittills har gjorts inför Parismötet är högre än inför tidigare klimatmöten. De två största utsläpparna USA och Kina har för första gången lovat att minska sina utsläpp.

De utfästelser som gjorts hittills är dock inte tillräckliga för att hålla uppvärmningen under tvågradersstrecket. Det krävs ytterligare ansträngningar, framförallt EU, USA och Kina behöver göra mera.

Efter att ett avtal har träffats måste de inblandade länderna hålla sina löften. Det kommer att bli en prövning. Om utsläppen verkligen ska minska så mycket som behövs behöver näringsliv och ekonomi ställas om. Det kommer att möta motstånd.

De senaste 25 åren har världens utsläpp av växthusgaser ökat med cirka 60 procent. En av anledningarna har varit avregleringen av världshandeln. Denna avreglering har lett till den snabba industrialiseringen av Kina, Sydostasien och ett antal andra länder.

Oljebolagen investerar fortfarande mångmiljardbelopp i nya olje- och gasfyndigheter. De nya fyndigheterna är ofta riskfyllda och förknippade med stora ingrepp i miljön. Stora fyndigheter finns på havsbottnarna, exempelvis i Arktis.

I Kanada huggs tusentals kvadratkilometer skog ned i jakten på oljesand. I Appalacherna har mer än 500 bergstoppar sprängts bort för att komma åt kol.

Samtidigt med Parismötet pågår en annan förhandlingsrunda, den om TTIP, det stora handelsavtalet mellan EU och USA. Det är ett avtal som syftar till öka varuomsättningen mellan EU och USA, öka de långväga transporterna och produktionsvolymerna. De amerikanska oljebolagen hoppas exempelvis kunna sälja olja och gas till EU.

Ett liknande avtal (TPP) har nyligen träffats mellan länder runt Stilla havet. Kanada vill öka exporten av olja, bolag i USA och Australien vill exportera mera kol till Kina och Sydasien så att de i sin tur kan producera flera billiga konsumtionsvaror som sedan exporteras i motsatt riktning.

De här handelsavtalen kommer att motverka klimatomställningen. Den verkliga utmaningen för framtiden ligger i att handel, transporter, produktion och industri måste underordnas det allra viktigaste, nämligen att klara av att hålla klimatförändringarna på rätt sida om tvågradersgränsen.

Om vi misslyckas med den uppgiften så kommer våra barnbarn att få betala ett oerhört högt pris för det misslyckandet.