Svaret från Birgitta Gidblom (NSD 23 maj) om att PRO tillsammans med andra pensionärsorganisationer engagerat sig i frågan om äldreboendet på Repisvaara är rätt. Men huvudfrågan från PRO var att äldreboendet skulle placeras i ”myrmark”, och med det som underlag så företog Gidblom och PRO en namninsamling på helt felaktiga antaganden, som även bekräftats av en del personer som skrivit på namnlistan.
Jag personligen föreslog på PROs medlemsmöte att PRO skulle inbjuda ansvarig tjänsteman och ansvarig politisk ledning från kommunens ”samhällsomvandlingsutskott” till nästa medlemsmöte för att redogöra för handläggningen av ett äldreboende på Repisvaara. Birgitta Gidblom, i egenskap av mötesordförande, vägrade att ta upp mitt förslag för behandling på mötet.
Varför? Förmodligen störde förslaget hennes uppläggning av att tillmötesgå utomstående till PRO politiska intressenter som inte har så mycket till övers för den politik som den nuvarande styrande makten i kommunen står för, ”Framtid Gällivare.”
Jag har ställt frågan i kommunfullmäktige, skall den planerade äldreboendet placeras i en ”myra”? Svaret är nej, äldreboendet skall byggas i ett område tillsammans med en för- och lågstadieskola. Tanken med det är att äldremänniskor tillsammans med barn i en naturskönt område vistas gemensamt och kan ta del av vad naturen erbjuder i form av växtligheter och djur.
Enligt nuvarande expertisutlåtanden och den vetenskap som forskning i ämnet äldreboende lett till, så har den kategori äldre med de funktionsstörningar som ska bo i Repisvaara äldreboende en möjlighet till bättre livskvalite, än att bo centralt och betrakta mest passerande trafik och husväggar från sina fönster.
Det är bra att godta byggandet av planerade äldreboendet på fast mark i Repisvaara. Det möjliggör att kommunen tillsammans med pensionärdsorganisationer och andra intressenter får till ett lika fint äldreboende som på Forsheden.