Säg ifrån, EU

Bekänn färg. Vill EU värna de varelser som inte har en egen röst men som vi människor utnyttjar för dess kött, för medicinska och kosmetiska experiment och för nöjes skull, frågar sig Lena Meigård. 						             Foto: Kallestad, Gorm

Bekänn färg. Vill EU värna de varelser som inte har en egen röst men som vi människor utnyttjar för dess kött, för medicinska och kosmetiska experiment och för nöjes skull, frågar sig Lena Meigård. Foto: Kallestad, Gorm

Foto: Kallestad, Gorm

Norrbottens län2014-06-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag anser att EU måste

bekänna färg när det

gäller dess djurskyddspolitik.

Vill EU värna de varelser som inte har en egen röst men som vi människor utnyttjar för dess kött, för medicinska och kosmetiska experiment och för nöjes skull? EU har i dag ingen tydlig linje.

Å ena sidan främjar EU grov tortyr av kännande och intelligenta varelser när man sponsrar tjurfäktning.

Enligt koalitionen ERC/Cataluña Sí så ger EU bidrag till spansk tjurfäktning på 129 600 000 euro per år.

Detta samtidigt som 500 000 hushåll i Spanien har blivit vräkta från sina lägenheter sedan den ekonomiska krisen startade 2008.

Många spanjorer har i dag inte mat för dagen utan är beroende av soppkök för att stilla hungern.

Jag som svensk och EU-medborgare har heller aldrig gett mitt samtycke till att EU forsätter sponsra detta grova djurplågeri.

Å andra sidan har EU verkat för större hänsyn till djur, till exempel har EU infört ett avskaffande av kosmetikatester på djur.

Efter att djurskyddsorganisationer har lobbat för det i många år så har efter flera förhalningar och undantag ett totalförbud mot försäljning av djurtestad kosmetika och hygienprodukter i EU äntligen blivit verklighet från den 11 mars 2013.

Förbudet innebär att inga djurtester får göras om produkten ska säljas inom EU. Likaså i djurvänlig riktning har EU infört förbud mot svanskupering av grisar och förbud mot fixering av suggor.

När det gäller transporter av slaktdjur har EU misslyckats med att värna dessa djur mot utmattande dygnslånga transporter. Djurskyddsorganisationer samlade in 1,1 miljoner namn för att införa en regel om högst 8 timmars slakttransport och överlämnade dessa i juni 2012 till EU-kommissionären John Dalli.

Trots detta har inget hänt, dessa stackars värnlösa varelser får fortfarande transporteras i flera dygn i sträck. Inte bara djuren lider utan även miljön tar stryk.

Ska EU verka för ekologisk hållbarhet borde djuren slaktas på plats, då minskar transportvikten och därmed koldioxidutsläppen.