Under det närmaste decenniet riskerar elefanter att vara utrotade i stora delar av Afrika, om tjuvjakten fortsätter i samma takt. 30 000 elefanter tjuvskjuts illegalt per år.
Det finns bara 3000 tigrar kvar och noshörningen är på väg mot utrotning.
Den illegala jakten ökar i ett rasande tempo just nu. Det handlar om fred, säkerhet och om ekonomiskt sabotage mot Afrika som håller på att förlora några av sina viktigaste naturresurser.
Är vi svenskar en del av problemet? Enligt en ny undersökning från Världsnaturfonden WWF, utförd av Cint med 1000 svenska intervjupersoner som rest till Afrika, Thailand eller Vietnam under de senaste fem åren, uppger nästan en tiondel (9 procent) att de tagit med sig souvenirer från hotade djur som elefanter, tigrar eller noshörning med hem till Sverige efter en resa.
Om varan förs in i Sverige utan CITES-tillstånd och att alla papper är i ordning, är det en olaglig handling som har böter eller fängelse i straffskalan.
Ytterligare 40 procent uppger i undersökningen att de har köpt med sig smycken eller prydnadssaker av koraller eller snäckskal, produkter som skor eller väskor av reptil- eller krokodilskinn, ormar som säljs i flaskor med alkohol eller en hajtand.
Här krävs CITES-tillstånd för vissa arter.
16 procent säger att de kan tänka sig att ha ett exotiskt djurskinn, som en tigerfäll hemma, och 23 procent kan tänka sig att ha en skulptur eller ett smycke av elfenben.
9 procent uppger att de kan tänka sig att smaka tigervin eller tigerkött och 10 procent kan tänka sig att smaka på elefant- eller noshörningskött.
Tjuvjakten hotar hela ekosystemet, flera djurarter och växtarter som påverkas mycket negativt. Även elefantungarna blir offer för jakten.
De är mycket beroende av sina mammor under en lång tid, de diar tills de är minst två år, och klarar sig inte själva förrän vid tio års ålder. De kan stå och sörja länge vid sin döda mamma, irra runt och svälta ihjäl.
Men det är inte bara natur och djur som blir lidande, den illegala jakten hotar säkerheten i ett stort antal afrikanska länder, med ökad kriminalitet och korruption i samhället.
Kriminella terroristnätverk som Al-Shabaab i södra Tanzania och Kenya, M23 och i Östra Kongo, finansierar delar av sin verksamhet med elfenbenshandeln.
Två procent av turisterna som rest till Thailand uppger att de har köpt en souvenir av elfenben. Med 350 000 svenska Thailandsresenärer varje år innebär det 7000 elfenbenssouvenirer till Sverige.
Betydligt fler souvenirer från hotade djur förs in i Sverige, än den bråkdel CITES-tillstånd som Jordbruksverket utfärdar.
För inte riskera att bli en ofrivillig smugglare och riskera att åtalas för smugglingsbrott, är det viktig att vara försiktig med vilka souvenirer man köper.
Säkrast är att avstå helt från att köpa souvenirer från vilda djur.
Tjuvjakten ökar hela tiden och i dag finns elefanter i 27 afrikanska länder.
Om den illegala jakten fortsätter i den här takten har vi bara elefanter kvar i en handfull länder inom ett decennium.
Den kvart det tog dig att läsa den här artikeln har en ytterligare en elefant tjuvskjutits. Vi måste vända trenden.