”Det här är Svanstein”, så avslutas texten som beskriver ett fotoalbum med 147 bilder från Miss Artice Cricle på Svanstein Skis officiella Facebookkonto.
På hemsidan beskrevs tävligen med ”Otroligt vackra kvinnor från Finland, Sverige och runt om i världen!”. Ord framträdde: ”Skönhet”, ”Bedömda”, ”Beskåda”, ”Sätta poäng”, ”Attityd”, ”Uppförande”. Orden formade en helhet. Men vad?
Jag önskar nu, när Svanstein Ski säger att tävligen ska komma tillbaka nästa år, att någon från Svanstein Ski berättar för mig vad orden betyder för dem och hur de kom till. För nu liknar orden ett manligt objektifierande av kvinnokroppen. Något för den manliga blicken att förhålla sig till, att bedöma och granska. Att förgöra, att förminska. Att se på som attribut för behag. Att glupskt fästa sina ögon på. En gammaldags och fortfarande högst aktuell sexistisk syn där mannen har makt över kvinnokroppen.
För hur kommunicerar orden ”beskåda” eller ”uppförande” olika synsätt på vem som äger makten att definiera ett värde, att exploatera en yta, att applådera ett uttryck, att poängsätta en kropp?
Perspektivet är inte kvinnans, utan maktens – den som dömer med den manliga blicken.
Samhällsnormen är fortsatt manlig, det finns det många exempel på. I Svanstein Skis text framkommer en kvinnosyn som jag inte delar. Om ”Det här är Svanstein”, då vill jag inte stödja ett företag med en sådan förlegad och unken syn. Det finns andra platser, bättre sådana. Platser där människors värde inte reduceras till objekt som ska behagas och exploateras.