Beate Möller och Nina Jansdotter diskuterar i NSD den 11/12 innebörden av att den upphandlade jobbcoachningen för nyarbetslösa upphör.
De drar dock felaktiga slutsatser om vad det innebär i praktiken, och om Arbetsförmedlingens sätt att arbeta.
På Arbetsförmedlingen tycker vi att det är positivt med en debatt om hur samhället på bästa sätt bekämpar arbetslösheten. Men den debatten ska ske på sakliga grunder.
Att Arbetsförmedlingen inte längre kommer att erbjuda jobbcoachning via externa leverantörer för nyarbetslösa, betyder inte att nyarbetslösa inte får det här stödet.
Jobbcoachning innebär till exempel att den som söker jobb får hjälp med att skriva en bra cv och personligt brev, eller tips och råd inför intervjuer. Det kan också handla om att bygga på sina kunskaper om olika vägar att söka jobb – som via sociala medier – och ta kontakt med arbetsgivare.
Självklart får arbetssökande stöd i sådant på Arbetsförmedlingen, antingen av sin förmedlare eller på de seminarier som ordnas på större kontor. För den som föredrar att söka kunskapen på egen hand finns mycket material på arbetsformedlingen.se.
Det går även att besöka våra kontor för att få svar på enklare frågor direkt i vår kundmottagning, eller ringa kundtjänst som har öppet sju dagar i veckan. Formen på stödet kan se lite olika ut, men stödet i sig kommer inte att försvinna.
Jansdotter och Möller missförstår också när de tror att Arbetsförmedlingens stöd till sökande avgörs av hur länge en person har varit arbetslös.
Redan när en person skriver in sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen, gör vi tillsammans med honom eller henne en genomgång av utbildning, kunskaper, erfarenheter och annan bakgrund. Utifrån det, och läget på arbetsmarknaden, gör vi en uppskattning om personen riskerar att bli arbetslös en lång tid. Om det finns en sådan risk får personen inom två veckor mer intensivt stöd i förebyggande syfte.
Vi jobbar med individuellt stöd till alla arbetssökande, oavsett hur lång tid de varit sökande. För vissa är jobbcoachning viktigt för att ta ett steg närmare jobb, medan andra har helt andra behov.