Skollagen tvingar oss att utlysa

Norrbottens län2015-05-28 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”Föräldrarna till barnen i 1A Boskataskolan” (NSD 26 maj).Den 1 december 2013 trädde legitimationskravet för lärare och förskollärare i kraft i Sverige vilket innebär att lärare som saknar legitimation och/eller behörighet inte kan få en tillsvidareanställning.

Skollagen reglerar att arbetsgivare i första hand måste söka efter legitimerade och behöriga lärare. Om legitimerad och behörig inte finns att tillgå kan en lärare som saknar legitimation och/eller behörighet anställas, men då endast för begränsad tid max ett år i sänder, i en så kallad tidsbegränsad anställning enligt Skollagen.

Vi har idag drygt 150 lärare i Luleå kommun anställda i tidsbegränsade anställningar enligt Skollagen, där ibland Emma Johansson. Många av dem är, precis som Emma, i väntan på att de ska bli behöriga och/eller legitimerade och kan därför inte tillsvidareanställas på de tjänster de idag har.

Inför höstterminen måste Luleå kommun, i enlighet med Skollagens bestämmelser, på nytt utannonsera de tjänster som saknar behöriga och legitimerade lärare. I de fall ingen behörig lärare söker tjänsten eller om de lärare som är skollagsanställda hinner få sin legitimation och söker tjänsten är det mest troliga att de återfinns på samma tjänster när höstterminen startar igen.

Jag har full förståelse för den frustration som finns hos dem som blir drabbade genom de långa handläggningstider Skolverket har. Målet med legitimationsreformen är dock att på sikt öka kvaliteten i skolan.