Ständig avfolkning enda resultatet

Ska glesbygden framöver bestå av öde hus än mer eller vilken utveckling vill vi se?

Ska glesbygden framöver bestå av öde hus än mer eller vilken utveckling vill vi se?

Foto: Göran Ström

Norrbottens län2018-09-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför alla val senaste 50-60 åren har det lovats goda villkor för glesbygdens folk vilket tyvärr inte gett resultat förutom ständig avfolkning. Förlorarna är de människor som blev kvar och måste hantera problem som grundar sig på att vi blivit färre eller för få för att kunna ha ett aktivt intressant leverne i hemorten. Att vi är för få ger negativa impulser för Inför alla val senaste 50-60 åren har det lovats goda villkor för glesbygdens folk vilket tyvärr inte gett resultat förutom ständig avfolkning. Förlorarna är de människor som blev kvar och måste hantera problem som grundar sig på att vi blivit färre eller för få för att kunna ha ett aktivt intressant leverne i hemorten. Att vi är för få ger negativa impulser för företagande,fastighetsvärden, kultur,idrott,kommunledning,hälsovård osv.

Konkreta förslag som kan ändra läget:

1. Besluta om 10% avdrag för studielån per år för permanent boende i glesbygdskommunerna.Det här kan locka/ avgöra var den färdig utbildade sätter sitt bo då han /hon är som ekonomiskt svagast. Detta kan leda till att behovet av inhyrda specialister- i alla branscher- minskar vilket innebär stora inbesparingar på sikt vilket är bra ekonomiskt och för miljön( mindre resande ).Alla vinner på denna reform!

2. Ge småföretagarna avdrag för halva arbetsgivaravgiften. Leder till fler arbetsplatser och aktivare företagande då vår nackdel med liten lokalmarknad/ regionalmarknad minskas.Denna reform betalar sig själv eftersom fler bidrar till det gemensamma samt kan leda till att närservicen upprätthålls.

3. ROT-stödet kan ändras utan mera statliga stödmedel på följande sätt: Ändra stödet så att den tar hänsyn till fastighetsvärdenas förändring under tex senaste 5- 10-års perioden.Denna genomsyn leder till att ROT lätt kan höjas tillbaks till 50 % för glesbygden men sänks några procent i överhettade regioner.Kan ge avsvalning till bostadskrisen i huvudstaden och behövlig stöd till orter som redan har infrastrukturen för fler människor.Detta nytänk leder till att AB Sverige blir rikare och bättre.

Fråga din tänkta riksdagskanditat-helst innan ditt val- om hans löften om ovanstående grundläggande förslag samt när det genomförs ?

Viktigt är självfallet att senare års stöd till lokala glesbygds handlare inom livsmedel,drivmedel får behålla sitt lilla stöd samt att statlig närservice återförs samt förstärks.

Viktigt är också att vi konsumenter väljer lokal/regional producerad mat samt är beredda att betala rejält mer för en bättre produkt sedd från alla miljögrunder.

Landsbygden behöver fler företagare generellt och speciellt inom lantbruk!