Svenskt kött ingen miljöbov

Olika åsikter angående köttfri dag. Herbert Nyman, LRF Norrbotten, har en åsikt medan signaturen Våga vara vego, Gällivare, har en annan.

Olika åsikter angående köttfri dag. Herbert Nyman, LRF Norrbotten, har en åsikt medan signaturen Våga vara vego, Gällivare, har en annan.

Foto: RICKARD NILSSON / TT

Norrbottens län2015-10-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gällivare kommun har infört en ”köttfri dag” i skolorna, vilket orsakat reaktioner bland föräldrar och elever. Beslutet om den köttfria dagen sägs vara av miljöskäl, då produktion av kött är en av flera källor till klimatutsläpp.

Men viktigt att veta är att den stora ökningen av svenskarnas köttkonsumtion står det importerade köttet för. Hälften av allt nötkött vi äter kommer i dag från andra länder än Sverige.

Vi behöver skilja på kött och kött. FN:s livsmedelsorgan FAO har belyst de stora skillnaderna i klimatutsläpp mellan köttproduktionen i olika delar av världen.

Slutsatsen var att utsläppen skulle sänkas med över 30 procent om resten av världen kunde följa efter europeisk produktion.

Jämför vi utsläpp inom Europa är Sverige bäst i klassen vad gäller lägst utsläpp per kilo kött. Väger vi dessutom in andra miljöaspekter så är det stor skillnad på om en ko bidragit till biologisk mångfald på svenska betesmarker, eller gett upphov till skövling av regnskog.

Lokalt producerad mat tillför ännu högre miljövärden, då transporterna blir kortare. I norra Sverige används dessutom en mycket låg andel mineralgödsel och minimalt med bekämpningsmedel i jordbruket.

Eftersom Gällivare kommun säger sig vilja arbeta för en bättre miljö, utgår vi ifrån att den vegetariska maten som bjuds eleverna så långt som möjligt är lokalt producerad.

Självfallet förutsätter vi också att man serverar lokalt, eller åtminstone svenskt, kött de dagar kötträtter är aktuella?

Vi ser fram ett svar från kommunens ansvariga.