Ta ansvar

Brister. För att få fler ungdomar att välja industrirelevanta utbildningar krävs nu en rejäl satsning på att lyfta grundskolans teknikundervisning, menar Kent Berglund.

Brister. För att få fler ungdomar att välja industrirelevanta utbildningar krävs nu en rejäl satsning på att lyfta grundskolans teknikundervisning, menar Kent Berglund.

Foto: Dan Hansson/TT

Norrbottens län2014-06-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bättre teknikundervisning kan lyfta Norrbottens företagsklimat.

Sverige är ett litet och tekniktungt land där företagens förmåga att utveckla och exportera världsledande produkter är en förutsättning för fortsatt höga ambitioner för skola, vård och omsorg.

Men för att vara konkurrenskraftiga måste företagen kunna anställa medarbetare med rätt utbildning. Tyvärr visar en ny granskning från Skolinspektionen att skolans teknikundervisning dras med stora brister.

Skolinspektionens granskning visar att alla elever inte får en likvärdig teknikundervisning och att den sällan knyter an till elevernas intresse, behov och erfarenheter inom teknik.

Lektionernas oförmåga att ta tillvara på elevernas teknikintresse gör att elevernas, särskilt flickornas, intresse sjunker.

Innehållet i undervisningen och undervisningstiden varierar stort mellan skolor och i många fall framgår inte ens hur många timmar som är avsatta för teknik i skolornas timplaner.

Företag som Ferruform och Nybergs Mek betyder mycket för Norrbotten.

Genom Teknikcollege Norrbotten bidrar de tillsammans med andra intresserade företag till en bättre utbildning för våra ungdomar. En utbildning med möjligheter till praktik och där examen är ett kvitto på att eleverna har de kunskaper som företagen efterfrågar.

För att få fler ungdomar att välja industrirelevanta utbildningar krävs dock nu en rejäl satsning på att lyfta grundskolans teknikundervisning.

Och allt är inte mörker. De kommuner som vill ge sina lokala teknikföretag bästa möjliga förutsättningar att fortsätta bedriva en kvalificerad och internationellt konkurrenskraftig verksamhet har goda chanser att lyckas.

De flesta elever är intresserade av hur teknik fungerar och de tycker att det är ett intressant skolämne. Många lärare har dessutom ett stort intresse för kompetensutveckling och fyra av fem som undervisar i teknik vill fortbilda sig.

Kommunerna bör därför:

4 Garantera alla elever 200 timmar teknik i grundskolan. Enligt timplanen delar kemi, fysik, biologi och teknik på 800 timmar från årskurs ett till nio. Men teknikämnet får ofta alltför få timmar eller blir sporadiskt hänvisat till vissa årskurser. Det gör att undervisningen saknar en röd tråd.

4 Ge tekniklärarna mer tid för planering och utveckling. Teknikundervisningen måste utgå ifrån eleverna och knyta an till deras erfarenheter och frågor om vad teknik är och hur den används i samhället.

4 Skaffa fler behöriga tekniklärare. Teknikundervisningen behöver bedrivas av utbildade tekniklärare. Och intresset för att vidareutbilda sig är stort bland både behöriga och obehöriga tekniklärare.

För att ta tillvara på detta engagemang måste kommunen och huvudmän bestämma sig och ge de lärarna som vill både tid och råd att vidareutbilda sig.

Varje år lägger Teknikföretagen stora resurser på aktiviteter och lektionsmaterial till teknikundervisningen.

Men nu måste kommunerna ta sitt ansvar. För det är i dagens skola som vi hittar såväl morgondagens medarbetare som morgondagens skattebetalare.