Tänk på dig själv

Digitalt. Du spenderar med andra ord mer och mer tid i den digitala världen och din egentid blir på så sätt lidande, skriver Cathrin Frisemo.

Digitalt. Du spenderar med andra ord mer och mer tid i den digitala världen och din egentid blir på så sätt lidande, skriver Cathrin Frisemo.

Foto: Richard Drew

Norrbottens län2014-03-24 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Välkommen till det digitala samhället - hur mycket betalar du med din hälsa?

Samhället håller på att förändras och övergår från att vara ett industrisamhälle till att vara ett digitaliserat samhälle.

Vår arbetsplats blir mer och mer integrerad med resten av vår tillvaro och gränserna börjar suddas ut mer och mer – men till vilket pris?

Din egentid blir allt mindre. Du arbetar på tåget på väg till arbetet, du kollar mejlen på din välförtjänta semester när du egentligen borde koppla ner och av och du är vän med både chefen och kollegor på olika sociala medier.

Du spenderar med andra ord mer och mer tid i den digitala världen och din egentid blir på så sätt lidande.

Varför blir det så? Det är några av de nya villkoren men också möjligheter som det digitaliserade arbetslivet och även samhället för med sig.

Vi har mer saker att göra, större möjligheter att utföra dem - men fortfarande samma mängd tid som innan.

Vad blir priset vi betalar när vi inte sätter gränser och kopplar av och ner?

Svaret är enklare än vad vi tror: Vi negligerar vår naturliga dygnsrytm för att hinna med i det digitala arbetslivet. Att sova på natten och vara vaken på dagen är inte längre en självklarhet då det globala och det digitala arbetslivet och dess interaktion pågår hela tiden runt omkring oss på alla olika håll.

Interaktionen är inte längre bort än ett enda klick eller en armslängd bort från nattduksbordet. Det blir allt lättare att hitta olika anledningar till varför vi ”bara ska göra en sak till” på tider då vi sedan länge borde kramat om kudden och sagt god natt.

Priset vi betalar för att delta allt för mycket i det digitala arbetslivet är med andra ord vår sömn och vila – ett pris som i längden blir för högt att betala eftersom vi blir sjuka.

Sömnbrist är nämligen ett av våra största folkhälsoproblem i dag och kan leda till många komplikationer, däribland nedsatt immunförsvar och depressioner.

Så hur ska vi fungera i det digitaliserade samhället? Hur ska vi må bra samtidigt som vi drar nytta av allt det som det digitala faktiskt kan ge oss? Lösningen är enkel: Vi måste lära oss att sätta gränser och ta tillbaka kontrollen över oss själva och våra liv. Vi måste leda oss själva istället för att låta det digitaliserade samhället leda oss.

För att kunna leda oss själva genom den digitala snårskogen och leva ett bra liv och hålla oss friska krävs att vi har god kunskap om oss själva; vilka vi är, vad vi vill, vad vi kan och hur vi kan komplettera det vi inte kan.

Det handlar om att leda sig själv till det liv som matchar ens egna förutsättningar bäst och som man själv trivs med. Om vi inte vet vilka våra talanger är och inte använder dem, hur ska vi då kunna konkurrera med dem som faktiskt lever ut sin passion?

Nej, precis, det fungerar inte.

Så sov. Ta dig tid för den viktigaste personen i ditt liv - dig själv. Kom ihåg att du och din talang behövs för en god samhällsutveckling och samhällsekonomi och vi har helt enkelt inte råd att förlora några talanger om Sverige ska fortsätta att utvecklas framgångsrikt.

Ta fram dina talanger, fokusera, använd dem och bli ”Zlatan” i det du gör!