Tänk på vården

Norrbottens län2013-11-22 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad ska landstinget ägna sig åt? Jag läser på Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) hemsida att ”...landstingen och regionerna ansvarar för uppgifter som är gemensamma för stora geografiska områden och som ofta kräver stora ekonomiska resurser. Till exempel hälso- och sjukvården och att stärka regionernas tillväxt och utveckling.”

Till landstingens obligatoriska åtaganden hör...

• Hälso- och sjukvård

• Tandvård fram till 20 års ålder

• Kollektivtrafik (i några län sköts detta tillsammans med kommunerna)

Exempel på landstingens frivilliga åtaganden är...

• Kultur

• Utbildning

• Turism

• Regional utveckling

Landstinget i Norrbotten äger flera bolag. Bolag som landstinget direkt är inblandat i är Invest in Norrbotten AB, North Sweden datacenter Locations AB, BD Pop AB, Norrbottens Energikontor AB, Norrtåg AB, Norrbottniabanan AB, IT Norrbotten AB, Filmpool Nord AB, Almi Företagspartner Nord AB, Länstrafiken I Norrbotten AB plus en massa andra åtaganden.

Det verkar på mig som sjukvården avlövats på bekostnad av alla bolag som landstinget är inblandat i. Bland annat Norrtåg, som var en satsning som kostat landstinget många miljoner.

Satsningen på att bli en storregion var förmodligen inte heller gratis.

Landstinget verkar då att prioritera sina ”frivilliga” åtaganden på bekostnad av sjukvården som borde vara den primära uppgiften.

När jag konstaterat att landstinget inte i första hand prioriterar sjukvården blir jag inte överraskad när jag läser en enkät som landstinget i Norrbotten utfört.

Där får jag svart på vitt på att mina antaganden att landstingspolitikerna inte anser att sjukvården är så viktig .

Utdrag från NLL:s hemsida:

”Så tycker landstingspolitikerna: Regional utveckling drunknar i hälso- och sjukvård.

Landstingspolitikerna i Norrbotten har ett stort intresse för regional utveckling. Och behöver större kunskap i dessa frågor. Det visar en enkätundersökning som landstinget har gjort. Vi landstingspolitiker tycker att regionala utvecklingsfrågor är viktiga. Men de kan lätt försvinna till förmån för hälso- och sjukvårdsfrågor, säger Elisabeth Lindberg, landstingsfullmäktiges ordförande.”

Som det ser ut i länet i dag har sjukvårdsfrågorna fått stå tillbaka för de regionala frågorna och denna enkät visar vad landstingspolitikerna anser om sjukvården.

Hela 97 av 98 närvarande landstingspolitiker gjorde enkäten på förtroendemannautbildningen i oktober.

De fick ta ställning till påståenden som ”Landstinget ska jobba med regionala utvecklingsfrågor” och ”Jag känner att jag har tillräckligt med kunskap för att kunna diskutera utvecklingsfrågor i fullmäktige”.

När jag nu erfar att landstinget i Norrbotten ansökt om att bilda storregion blir jag orolig. Vid en storregion övertar landstinget en mängd av länstyrelsens uppgifter med dess ökande budget. Alltså mer pengar till regionala frågor att röra sig med. Länstyrelsens tjänstemän är kvalificerade för sina jobb medan landstingsfullmäktige är politiskt valda och besluten som genomförs sker med majoritetsbeslut. Alltså med partipiskans hjälp.

Och då enligt den enkät som landstinget i Norrbotten utfört är landstingspolitikerna mindre intresserade av sjukvårdsfrågor än av regionala är jag rädd att sjukvårdsfrågor helt får stryka på foten och bli mer eftersatta än som nu är fallet.

När jag nu får tidningen Vision i min hand och erfar att landstingen i Svergie år 2012 gjorde ett överskott på sammanlagt 5 miljarder kronor blir jag undrande.

Norrbottens läns landstings bidrag till detta överskott var 176 miljoner.

Landstinget i Norrbotten borde lägga mer krut på sina obligatoriska åtaganden än sina frivilliga!